berättelser_allmän_pablo.jpg

"Det finns utrymme för ens individuella behov"

Saknar du av någon anledning grundläggande behörighet från gymnasiet? Då kan det vara en idé att plugga på folkhögskola. Här kan du erbjudas en helt annan miljö än den du upplevt under tidigare skolgång. Folkhögskolan kan vara det alternativ till komvux som behövs för att väcka studielusten.

– Samtidigt som de klarar av sina kurser, ska de tycka att det är roligt. Jag har befunnit mig inom folkbildningen i tio år, på flera folkhögskolor. Jag tycker att det är fantastiskt! Vi har ett tätt samarbete där deltagarna på de olika utbildningarna får träffa varandra ofta, säger Pablo Romero Padilla, som sedan 2011 varit ämneslärare på Allmän kurs på Vårdinge By folkhögskola.

Folkhögskolan är belägen vid Långsjön söder om Mölnbo i Södertälje kommun. Skolan erbjuder en fantastiskt lummig, avskild och vacker miljö. Signe Bergström, har läst på skolan i två år med målet att få grundläggande behörighet. Nu är det bara en dryg månad kvar till målet är nått.

Dedikerade lärare

Hon och hennes klasskompis skojar om hur de snart ska åka omkring på ett flak utanför skolan. Den här förmiddagen har Signe Bergström matteboken framför sig, ett ämne som är rätt kämpigt, men tack vare den gedigna lärarhjälpen kommer hon att fixa det.

– Lärarna här är mycket mer dedikerade och snälla än vad jag varit med om tidigare. De är så bra på att förklara saker. Sedan är jag äldre och mer engagerad också. Det är en väldigt härlig plats att plugga på, säger Signe Bergström.

Vårdinge By folkhögskolas allmäna linje jobbar med att aktualisera kunskap. Varje dag har de ett tema som de gör uppgifter utifrån, och diskuterar kring. Det bidrar till folkbildning och gruppkänsla.

– I pedagogiken försöker vi att skapa delaktighet. Vi har även morgonsamling varje dag, säger Pablo Romero Padilla.

Annorlunda upplägg

Signe Bergströms klasskompis Emilia Costelius bor i Gnesta. Också för henne är folkhögskolan en fantastisk plats att plugga på.

– Upplägget är annorlunda här! Det är mycket mer personligt och det finns utrymme för ens individuella behov.

Styrkan i att som lärare våga vara personlig är någonting som folkhögskolan förstått.

– Det blir mycket roligare och mer utvecklande för både elever och lärare om vi berättar saker för varandra. Den här pedagogiken börjar komma in på universitet med. Man märker helt enkelt att människor har lättare för att lära sig då, säger Pablo Romero Padilla.

Mer information: