
"Jag är en stor vinnarskalle"
Jessika Nurkkala drömmer om att bli professionell esportare. Just nu slipar hon sina spel- och taktikfärdigheter, men också mycket annat, tillsammans med andra kursdeltagare på en yrkesutbildning i Esport på folkhögskola.
En skada satte stopp för Jessika Nurkkalas fotbollskarriär. Ganska snabbt efter det började hon bli mer och mer intresserad av esport. Att hennes storebror, som spelade dator- och tv-spel, vägrade låta henne spela gjorde henne inte mindre taggad på att börja.
– Haha, jag är en stor vinnarskalle och har hållit på med massa olika lagsporter. Det är egentligen inte så stor skillnad förutom att vi sitter vid datorer, säger hon.
Ambitiös plan
Hobbyspelandet har övergått till en ytterst ambitiös plan att bli professionell esportare. Hon går just nu en yrkesutbildning på folkhögskola i esport, en utbildning som är den första i sitt slag. På kursen går femton deltagare, uppdelade i tre lag, och datorspelet de tävlar i är Counter Strike: Global Offensive.
– På lektionerna går vi igenom strategier för hur vårt lag ska spela, vi tittar på gamla matcher och analyserar hur vi ska jobba vidare med våra styrkor och svagheter, sedan tränar vi individuellt på saker vi måste förbättra var för sig, berättar Jessika Nurkkala.
För att nå toppskiktet bland esportspelarna krävs det enorma mängder träning. Jessika Nurkkala berättar att folkhögskolemiljön och att många av kursdeltagarna bor på skolans internat gör att de har möjlighet att spela och träna mycket, både på lektioner och på ledig tid.
Näringsriktig kost
Men det är inte bara datorspelsträning och gruppdynamiksövningar som krävs för att lagen ska nå så långt som möjligt.
– Vi har även lektioner i samhällskunskap, kost och idrott.
– För att bli en så bra spelare som möjligt måste vi äta rätt och ha fysisk ork att hålla koncentrationen uppe under långa matcher. Vi går igenom vad som är näringsriktig kost och vår lärare tjatar på oss om vikten av mellanmål. Så för ett tag sedan bakade vi egna energi- och müslibars, säger Jessika Nurkkala.
De tre lagen som har bildats bland kursdeltagarna blir bara mer och mer sammansvetsade. De kör träningsmatcher med lag från hela världen och även lärarnas roll för utvecklingen tycker Jessika Nurkkala är viktig.
– De funkar inte som traditionella lärare där man måste knacka på en dörr till ett lärarrum för att kunna ställa sina frågor. Här är de väldigt delaktiga i allt vi gör, de åker med när vi spelar matcher, finns med i vår Facebookgrupp och svarar på frågor i princip dygnet runt, säger hon.
Mer och mer uppmärksamhet
Jessika Nurkkala ingår i ett lag med bara tjejer. Hon upplever dock att hon spelar på lika villkor som killarna, men i dagsläget är det mer av ett strategiskt skäl att spela mot andra tjejer.
– Det är helt enkelt inte lika många tjejer som spelar ännu och då är det lättare att ta sig fram. Men det märks att det blir mer och mer uppmärksamhet bland tjejerna som spelar. Fler spelare och hårdare konkurrens, som leder till ett större intresse och mer sponsorpengar. Det är saker på gång, men det är verkligen inte full fart än, säger hon.
Jessika Nurkkala ser året på folkhögskola som en unik möjlighet att få ägna sig åt det bästa hon vet, men som hon också har som ambition att leva på.
– Precis som alla andra som gör en elitsatsning på en idrott så är min ambition att någon gång kunna leva på det, säger hon och betonar att kursen har en tydlig inriktning – kursen är för dem som har just den professionella ambitionen.