berättelser_katjamagnusson_sr.jpg
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

"Jag är så glad att jag har gått på folkhögskola"

Hon har arbetat som Mellanöstern-korrespondent för Sveriges Radio och är numera utrikesreporter. Men det var på folkhögskola som Katja Magnussons intresse för Mellanöstern väcktes.

Vad skulle du säga, som mångårig korrespondent och journalist, säga är det viktigaste att fokusera på för en blivande journalist?

- Jag kommer säga att det viktigaste som journalist är att jobba med frågor man verkligen bryr sig om och är intresserad av. Det är alltid bra att lära sig språk och skaffa sig nördiga specialkunskaper. Jag tror inte man ska stressa för mycket över trender utan lära sig så mycket man kan och vara beredd att jobba hårt när det krävs.

Journalistiken genomgår ju ett slags stålbad just nu. Hur ser du på journalistikens roll i samhället idag och i framtiden?

- Jag tror att journalistiken är viktigare än någonsin. Men då gäller det att vi har rätt fakta och att vi gör journalistik som är relevant för alla lyssnare, när det gäller Sveriges Radio måste vi spegla Sverige som det ser ut till exempel. Jag tror också att vi måste hålla fast vid fördjupningen och det långsamma berättandet i en tid då så många medier fokuserar på snabbhet.

Vad tror du krävs för att locka fler till att vilja bli journalist idag?

- Tror det är svårt att styra söktrycket, jag tror också det är naturligt att intresset för olika yrken varierar. Men jag kan förstå att mediebranschen känns osäker och att det kan göra att studenter väljer andra yrken.

Vad har du för relation till folkhögskola?

- Jag läste själv två år på folkhögskola och spelade tvärflöjt på Kapellsbergs musikskola i Härnösand. Det var en bra tid och jag är så glad att jag har gått på folkhögskola. Det var där mitt intresse för Mellanöstern väcktes eftersom jag fick följa med på en studieresa till Israel/Västbanken.

Mer information: