berattelser_allman_vindeln2018.jpg
Leonard, Ylva och Thomas siktar mot högskolestudier via Allmän kurs på folkhögskola.

”Det är inte bara massa snack – vi lär oss något hela tiden!”

Thomas, Leonard och Ylva går allmän kurs på folkhögskola. De går kursen för att skaffa sig en grundläggande behörighet för vidare studier.

Thomas, som kommer från Stockholm, behövde lämna storstan och flyttade norrut och ut på landet där en arbetsförmedlare tipsade om Vindelns folkhögskola.

- Jag tog chansen direkt! Jag har några kompisar som gått folkhögskola och tänkte att jag måste testa.

- Jag vet inte riktigt vad jag vill utbilda mig till. Men just nu behöver jag få sakta ner och få behörigheterna avklarade så får vi se vad det blir sen, säger Thomas.

Fixar med gemensamma aktiviteter

Han ska snart flytta in på skolans internat, något han ser fram emot och som underlättar eftersom han är inblandad i många av skolans aktiviteter.

- Jag är med i skolans kör och även i fritidsgruppen som fixar med gemensamma aktiviteter. Simning, pizzabakning och sådant, säger han.

Leonard har gått på flera folkhögskolor. Bland annat en musikkurs. Men nu börjar han närma sig slutet på den allmänna kursen och planerar att söka in till lärarprogrammet för att bli lärare i historia och religion.

- Jag har varit väldigt långt ifrån att bli lärare. Jag är den som har gjort livet svårt för lärare. Jag har en skuld att betala tillbaka, säger han.

Leonard har koncentrationsproblem och lyfter fram att en fördel med folkhögskola är att lärarna frågar ”Vad är det du behöver för att lära dig på bästa sätt?”.

- Folkhögskolan är mer anpassat efter individen, skjuter Thomas in.

Spännande möten och utbyten

Samtidigt berättar de att gruppen också är väldigt viktig. Ofta blir lektionerna inte som läraren har planerat på grund av de diskussioner som uppstår mellan deltagarna.

- Det är inte bara massa snack – vi lär oss något hela tiden! Det är alltid ett spännande möte och utbyte. En stor skillnad mot grundskola och gymnasiet är att lärarna ser oss som vuxna, det blir mer jämlikt, säger Ylva.

Ylva var deprimerad under gymnasietiden och fick till slut hoppa av studierna. Nu är hon på jakt efter grundläggande behörighet via allmän kurs på folkhögskola och tänker studera ett naturvetenskapligt basår.

- Jag har varit inne på att jobba i vården. Men jag är också intresserad av design, säger hon.

Thomas nämner till sist en annan viktig pusselbit.

- Alla som är här har valt det själva och alla har ett eget ansvar att göra det bästa av tiden, säger han.

Hitta en Allmän kurs på folkhögskola här »
Läs mer om Allmän kurs och behörighetsgivande »