fargochform_webb_berättelser.jpg
Susanne, Maja och Annika gillar kursen Färg och form i inredning för möjligheten att testa många olika tekniker.

"Jag har blivit förälskad i att måla med akvarell"

Susanne, Maja och Annika går kursen Färg och form i inredning på Vindelns folkhögskola, som ligger fem mil utanför Umeå. - Jag gillar kursen för att den är så bred och att vi får testa att jobba med många olika material och tekniker. Nu lutar det åt att jag vill bli inredningsarkitekt istället, säger Annika.

Skolan är naturskönt placerad, alldeles intill Vindelälven, och när de tre kursdeltagarna visar sina lokaler märks kreativiteten i rummen.

- Jag går en fördjupningstermin och ägnar mig åt ett eget projekt. Jag gör nyckelringar och tygkassar, säger Susanne samtidigt som hon visar hur det funkar med screentryck.

Gammalt bråte får nytt liv

Maja och Annika har gått några månader på kursen och håller just nu på med ett återbruksprojekt. De har fått ta med sig material från en återvinningsstation för att göra nya saker med den gamla bråten. Bildäck, madrasser, tavelramar, bordsben får nu nytt liv.

- För mig var det inte läge att hoppa på en universitetsutbildning. Jag går den här kursen för att fortsätta utveckla min kreativa sida.

- Jag har precis blivit förälskad i att måla med akvarell! säger Maja.

Centralt i kursen är formgivning, teckning och färglära. För Maja har inte minst färgläran hjälpt henne i jobbet i en klädbutik.

- Nu kan jag lättare göra en snygg skjortvägg eller hitta en bra matchning av färger och material till en kund som vill köpa en ny kostym, säger hon.

Annika har varit inne på att studera till arkitekt. Men först vill hon testa färg och form-kursen för att se om det känns rätt.

Deltagarna gör portfolios för framtida anökningar

Varje år får klassen i uppdrag att renovera ett av skolans rum som en del av kursen. Kök, klassrum och biosalong är bara några rum som fått ett lyft genom åren.

De tre kursdeltagarna vill också hylla lärarna.

- Det är lätt att connecta! På en sådan här kurs möts man i intresset, säger Maja.

- Det är lagom mycket pushande. Vår lärare brukar säga att det inte är slutprodukten som är det viktigaste, utan det är vägen dit. Vi får också mycket hjälp med att få till en bra portfolio som vi kan använda oss av om vi vill söka vidare, säger Annika.

• Färg och form i inredning är en ettårig profilkurs
  • Formgivning, teckning och färglära är centralt i kursen
  • Studierna varvas med egna projekt, studiebesök på mässor och utställningar och deltagarna får även besök av olika gästföreläsare

Hitta design- och formgivningskurser på folkhögskola här »