
"Absolut något jag kommer fortsätta med i framtiden"
Lerbygge, korgflätning och odling. Några av de områden som deltagarna på kursen Ekologisk Odling – Trädgård och Hantverk får kunskap inom. Utbildningen riktar sig till den som är intresserad av ekologisk odling och som eventuellt behöver en bas att bygga vidare på inför framtida studier.
Läraren Paula Riesterer har varit med sedan utbildningen startade. Hon har kurser i bland annat blomsterodling/odlingslotter, pilflätning, korgflätning, trädgårdsgestaltning, kompostering och växtkännedom. Dessutom är hon intresserad av de grupprocesser som sker under utbildningen.
– Kärnan i utbildningen är att deltagarna samarbetar så mycket här! Den aktuella korgflätningen är faktiskt en av de få gånger som de jobbar med individuella projekt.
Hon berättar att många av deltagarna är intresserade av permakultur, ett designverktyg baserat på platsens förutsättningar, ekologi, energieffektivitet och ett etiskt förhållningssätt.
– Vi har anpassat oss mer och mer efter vad som ligger i tiden. Och just nu är det också hållbar utveckling och självhushållning som är stort.
Återuppliva odling på kollektivgård
En deltagare som är intresserad av självförsörjning är Markus Öst Grundemark. Han ser utbildningen som en livsinvestering mer än ett yrkesval. Innan han började plugga på Vårdinge By folkhögskola jobbade han på ett grönsakslager i Norge. Han menar att det inte alltid var helt färska grönsaker, skickade från till exempel Taiwan.
– Även om jag har känt intresse för ekologisk odling länge, blev arbetet på grönsakslagret ännu en push i den riktningen.
Efter utbildningen kommer Markus Öst Grundemark att flytta till en kollektivgård i Hölö. Han har pratat ihop sig med kompisarna på gården.
– Tanken är jag ska vara drivande och återuppliva den odling som legat halvt på is under en tid, säger Markus.
Kommer starta eget
Deltagaren Repanse Schweitz är i full färd med sin korg i det rum som kallas studion. De nyansskiftande pilgrenarna är fint flätade i en tät och kvalitativ konstellation.
– Det här är absolut något jag kommer att fortsätta med i framtiden, säger Repanse.
Hon drömmer om att i framtiden starta eget och berättar att hon kommer att sakna sammanhanget på Vårdinge By folkhögskola efter kursens slut.