Saga Wahlberg gillar teaterkursens olika moment, såsom improvisation, rörelse, komposition och röstträning.

"Du får utvecklas på ditt eget sätt"

Saga tänkte plugga till sjuksköterska, men väljer nu att satsa vidare på teatern. Isak har redan börjat fördjupa sig och läser nu till teaterpedagog.

Efter en termin på Teaterlinjen på Marieborgs folkhögskola har Saga Wahlberg bestämt sig. Hon ska fortsatta studera skådespeleri. Får hon nämna en favorit blir det Cate Blanchett, som ”har en bra spelstil, med små detaljer som gör det genialt”.

- Jag hade tänkt plugga till sjuksköterska sen, men nu ska jag söka scenskola eller en annan folkhögskola, berättar Saga Wahlberg.

Hon uppskattar många av utbildningsmomenten som improvisation, rörelse, komposition och fredagarnas röstträning.

- Vi övar och vårdar rösten och lär oss hur den kan användas tekniskt. Till exempel att framföra dikter, både med tanke på volym och frasering.

Saga har trivts sedan introduktionsveckan.

- Jag kände mig välkommen direkt här. Det är roligt att hänga med folk som har samma intressen.

En som slutfört teaterlinje är Isak Lindberg. Nu läser han till teaterpedagog och upplever att allt föll på plats under praktikperioden. Han praktiserade på en kommunal kulturskola och en amatörteaterförening.

- Jag märkte att jag hade fått bra verktyg som fungerar i arbetslivet. Det gav mig stor säkerhet.

Vad är det bästa med folkhögskola?
- Det finns en frihet här som gör att du får utvecklas på ditt eget sätt. Du får fria tyglar bara du är villig att samarbeta och skapa tillsammans med andra, säger Isak Lindberg.

Nu packar Isak väskan, han är en av fyra som även ska praktisera på Marieborgs folkhögskolas systerskola i Tanzania. Där ska de få leda teaterövningar och testa sin kunskap i ett nytt sammanhang.

Mer information: