allmankurs_sofia2019.jpg
Bild. Sofia Elb går Allmän kurs och vill så småningom söka till universitetet.

"Det är fint att vi lär av varandra"

Sofia och Jamina går den behörighetsgivande kursen Allmän kurs, med varsin inriktning. Sofia uppskattar diskussionerna och att deltagarna lär av varandra. Jamina lär sig mer och mer svenska. - Jag lånar böcker på biblioteket och förstår allt, säger hon.

Sofia Elb går Allmän kurs Tema Internationellt på Marieborgs folkhögskola. De läser om läget i världen, internationella frågor och hur det påverkar oss. Till våren ska de som vill åka på studiebesök till Krakow och Auschwitz och klassen kommer studera nationalismen nu och då i Europa.

- Vi är en mix av olika åldrar i klassen. Det är berikande med människor som jag inte hade träffat annars. Och vi har bra diskussioner, säger Sofia Elb och fortsätter:

- Lärarna betonar att de också är deltagare, det är fint att vi lär av varandra.

Med två små barn hemma tycker Sofia att det är toppen att det mesta av studierna sker på skolan. Hon går den behörighetsgivande kursen för att kunna söka till universitetet efteråt.

Tidigare har hon arbetat i barnomsorgen och ämnen som sociologi eller pedagogik lockar.

- Jag har gett mig det här året till att fundera på vad jag vill läsa sen, säger Sofia.

Jamina Nemati är inne på sitt andra år på Allmän kurs med tema Svenska som andraspråk. Hon beskriver att innan folkhögskolan pratade hon bara lite svenska. Nu pratar hon i hela meningar och håller på att läsa in grundskolan vid 57 års ålder.

- Jag lånar böcker på biblioteket och förstår allt, säger hon.

Innan Marieborg har Jamina studerat lite svenska och arbetat som städare. Hon kunde inte läsa och skriva tidigare, så svenska blir hennes första språket på det viset.

Hon uppskattar att skolan har ett kursråd där de kan ta upp olika idéer och problem och att de har övningar tillsammans med teaterkursens deltagare.

- Jag är mycket glad, och trivs här. Vår skolbok heter Framåt, säger Jamina Nemati och ser positivt på framtiden.

Mer information: