”Textsamtalen är verkligen det bästa och det värsta”

Sommarlov? Njae. Många folkhögskolor anordnar även kortare kurser på somrarna. Ulrika och Lena har valt att gå en fem dagar lång sommarkurs för att utveckla sitt skrivande på jobbet.

Varje sommar anordnas det sommarkurser på många folkhögskolor. Det kan vara kurser i allt från silversmide till digitalt foto, utbudet är brett och varierat.

Ulrika från Norrtälje och Lena från Borås går sommarkursen Skriv bättre på jobbet på Jakobsbergs folkhögskola – en sommarkurs för den som vill utveckla sitt skrivande med hjälp av enkla journalistiska knep.

- Jag hade funderat ett tag på att försöka utveckla mitt skrivande. Så jag googlade och då dök den här kursen upp. Det här är min första sommarkurs på folkhögskola, säger Ulrika.

- Jag brukar hålla mig uppdaterad om sommarkurserna på folkhögskolorna. Tidigare har jag gått en kurs i rakukeramik. Men det var mer i privat syfte, den här gången är det mer kopplat till mitt yrke, säger Lena som hittade till kursen via Sommarkurskatalogen.

Kreativt skrivande varje morgon

Ulrika beskriver upplägget som en microkurs i journalistik. Under de fem kursdagarna går de bland annat igenom intervjuteknik, rubriksättning, textsamtal och givetvis blir det massa kreativt skrivande.

- Vi börjar varje morgon med kreativt skrivande. Det handlar om att bara släppa taget och komma igång. En morgon fick vi bara ett ord och så skulle vi skriva allt som kom upp. En annan morgon lyssnade vi till ett musikstycke och skrev om det, berättar Lena.

Något som båda beskriver som väldigt nyttigt med kursen är de så kallade textsamtalen där deltagarna läser varandras texter och ger varandra konstruktiv kritik.

- Textsamtalen är verkligen det bästa och det värsta. Vi delar med oss av våra texter som vi sedan analyserar tillsammans, både läraren och de andra deltagarna. Det är nyttigt att lära sig att inte ta kritiken personligt, säger Ulrika.

Implementerar tipsen och erfarenheterna

Båda deltagarna menar att de kommer ta med sig många tips och erfarenheter med sig hem och till jobbet.

- Jag tar med mig mycket! Det kreativa skrivandet när man har kört fast, textsamtalen och vikten av att bolla texter med andra, intervjuteknik – hur man ställer bra frågor och undviker slutna frågor, säger Lena.

- Jag tar med mig alla tips och goda råd och ska försöka implementera det i mitt arbete som informatör i Svenska kyrkan, säger Ulrika.

Vill gå sommarkurs igen

Sommarkursen tycks ha gett både Ulrika och Lena blodad tand att gå fler sommarkurser i framtiden.

- Det kan jag tänka mig. Gärna något inom friskvård, säger Ulrika.

- Absolut! Jag skulle gärna gå en keramikkurs igen. Något av det bästa är att gå en sommarkurs en bit bort från där man bor. På så sätt blir det en mer mångfasetterad upplevelse med att åka iväg, bo på internat, träffa andra, gå på promenader – en gemenskap helt enkelt, säger Lena.

Mer information: