omfhsk_ansökan.jpg

Så ansöker du till en kurs på folkhögskolan

Varje folkhögskola ansvarar för antagningen till sin skola och du söker direkt till aktuell skola. Du måste skicka en ansökan till varje folkhögskola som du vill söka till eftersom det inte finns någon central antagningsenhet som behandlar ansökningar.

Varje folkhögskola har egna ansökningsblanketter och efterfrågar olika typer av information beroende på vilken kurs det handlar om. Det finns inte heller något gemensamt sista ansökningsdatum.

På de flesta folkhögskolornas egna webbplatser kan du ansöka direkt till de olika kurserna. Antingen är det en webbansökan eller så kan du skriva ut en ansökningsblankett, fylla i och sedan posta den tillsammans med de bilagor som folkhögskolan vill ha in med ansökan.

Ansökan via folkhögskola.nu

Här på folkhögskola.nu finns alla folkhögskolor och deras kurser. På varje kurssida finns en "Ansök här"-knapp som leder till det ansökningssystem som folkhögskolan valt att använda sig av — i många fall till folkhögskolans egen webbplats eller SchoolSoft.

Har du frågor kring en skickad ansökan?

Ta kontakt med den folkhögskola du har ansökt till.

Ansökningstiderna varierar

Ansökningstiderna varierar beroende på folkhögskola och kurs — det finns alltså inget gemensamt sista ansökningsdatum eller något gemensamt datum då kurserna öppnar sin ansökan. Information om sista ansökningsdatum för kursen hittar du därför direkt under varje kurs.

Några folkhögskolor har ett sista ansökningsdatum, andra har löpande antagning (det vill säga "först till kvarn"). De flesta kurserna startar på hösten — i augusti eller början av september. En del skolor har antagning också på vårterminen, oftast med start i januari.

Kontakta aktuell folkhögskola

Även om ansökningstiden har gått ut kan det löna sig att kontakta folkhögskolan. Skolan kan ha en reservkö som det kan vara idé att anmäla sig till. På vissa kurser kan det finnas platser kvar ända fram till kursstart, framför allt på allmän kurs.

Mer information: