Kock- och Måltidsbiträdeslinjen

Ansökan stängd

Kock- och Måltidsbiträdeslinjen

Blekinge folkhögskola

Ansökan stängd

För dig som är matintresserad och vill jobba med mat som måltidsbiträde/kock eller för din egen utveckling.

Framtidens matlagning – hela livsmedlet i fokus, närproducerat, närodlat, ekologiskt, vilda växter, säsong, klimatsmarta val, men även mathantverk, mathistoria och mat från världens alla hörn. Måltiden och råvaran får styra, när vi testar olika tillagningsmetoder, serveringar och tillagningsmiljöer.

 

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: SFI-D Vid stort antal sökanden prioriteras dig som helt saknar grundskola eller där grundskoleutbildningen ligger långt tillbaka i tiden.

Kostnader: Kostnader för gemensamma måltider som lagas på kursen.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2021 - 3 jun 2022

Kontakt:
Nina Nilsson

Telefon: 0457-731876
E-post:
nina.nilsson@regionblekinge.se


Beroende på hur många terminer du väljer att läsa, får du under 2-4 terminer möjlighet att läsa in yrkeskunskaper motsvarande branschens krav för restaurang- och måltidsbiträde och kock. Det finns även utrymme för specialisering inom bageri, mathantverk, eget företagande, internationella influenser, mathistoria, specialkoster mm

Folkhögskolan är en annorlunda skolform som passar dig som önskar en lugn studietakt i en trygg miljö. Ämnena integreras och undervisningen varvas mellan teori och praktik; temaarbeten, diskussioner, grupparbeten och enskilda arbeten. Vissa delar läser du tillsammans med andra kurser på skolan och ibland bryts undervisningen för andra aktiviteter tex föreläsningar och friluftsdagar. Du kommer också att praktisera inom köks- och restaurangbranschen.

På kursen kan du läsa:

Hygien

Livsmedels- och näringskunskap

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

Service och bemötande

Mat och dryck i kombination

Matlagning, även med specialisering

Specialkoster

Frukost och bufféservering

Praktiska moment sker i skolans undervisningskök och i skolans restaurang som har frukost-, fika- och lunchgäster varje dag. Här får du prova på frukostbuffé, salladsbuffé, matlagning, disk, matsalsservice och bemötande.

Praktikplatser inom livsmedelsområdet kan tex vara hos kravodling/uppfödning, mathantverkare, charkuteri/bageri, gårdsbutik mm

Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20-25 klocktimmar/vecka.

Klädsel i kök och på praktik: Som deltagare på kursen har du möjlighet att hyra eller köpa kläder till ett reducerat pris. Om du har egna kläder ska dessa motsvara kockbyxa, -rock och huvudbonad.

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.

Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.

Personbevis för studier som du beställer här.

Utdrag ur belastningsregistret som du beställer här. Detta gäller de av våra utbildningar som har samarbeten med tredje part, t ex praktik, föreställningar etc.

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.