Allmän kurs - inriktning kock - grundskolenivå VT21

Blekinge folkhögskola


Ansök nu

Tycker du om att laga mat?

Saknar du ett eller flera ämnen från grundskolan?

Skulle du vilja arbeta inom köksbranschen i framtiden?

Då är Allmän kurs - inriktning kock, det perfekta valet för dig.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Förkunskaper: SFI-D Vid stort antal sökanden prioriteras dig som helt saknar grundskola eller där grundskoleutbildningen ligger långt tillbaka i tiden.

Kostnader: Kostnader på kursen: Utöver den obligatoriska externat/internatavgiften tillkommer kostnader för gemensamma måltider som lagas på kursen.

Studiestödsnivå (CSN):
Grundskolenivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 11 jan 2021 - 17 dec 2021

Kontakt:
Anna Johansson

Telefon: 0728-804444
E-post:
anna.johansson@regionblekinge.se

Du får under 1-4 terminer (beroende på dina behov) möjlighet att läsa in grundläggande behörighet för grundskolan, samtidigt som du får grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper inom matlagning.

Du får möjlighet att skaffa dig en bra grund som gör att du kan studera vidare på högre nivå t ex på vår Allmän kurs - inriktning kock på gymnasienivå (start läsåret 21/22), och där ha möjlighet att få kunskaper motsvarande branschens krav på restaurang- och måltidsbiträde och kock, samtidigt som du kan skaffa grundläggande behörighet till yrkeshögskolan och högskolan, beroende på hur många år du väljer att läsa.

På kursen läser du:

Svenska/Svenska som andraspråk

Matematik

Engelska

Samhällskunskap

Näringslära

Grundläggande matlagning och livsmedelskunskap

Etik och livsåskådning

Folkhögskolan är en annorlunda skolform och passar dig som önskar en lite lugnare studietakt i en trygg miljö. De allmänna ämnena och yrkesämnena integreras och undervisningen varvas mellan teori och praktik; temaarbeten, diskussioner, grupparbeten och enskilda arbeten. Vissa delar läser du tillsammans med andra kurser på skolan och ibland bryts undervisningen för andra aktiviteter tex föreläsningar och friluftsdagar. Du kommer också att praktisera inom köks- och restaurangbranschen.

Ämnena läses i stora delar tillsammans och bildar en helhet på kursen. Vi varvar teori och praktik så att du ska känna dig trygg när du går ut på praktik. Viss praktik görs i skolans restaurang som har frukost-, fika- och lunchgäster varje dag. Här får du prova på frukostbuffé, salladsbuffé, matlagning, disk, matsalsservice och bemötande.

Kursen är på heltid med minst 20-25 klocktimmar/vecka. Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare.

Vi har löpande intagning både under våren och hösten så var noggrann med att välja rätt kurs beroende på vilken termin du vill börja.