Fiskevårdslinjen

Profilkurs Blekinge folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

 

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Förkunskaper: SFI-D. Vid stort antal sökande gör vi urvalet utifrån de personliga breven. Vi strävar efter en bra gruppsammansättning där alla kan tillgodogöra sig innehållet i kursen och utvecklas tillsammans.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2022 - 2 jun 2023

Kostnader: Kostnader på kursen: Utöver den obligatoriska externat/internatavgiften tillkommer kostnader för gemensamma exkursioner och studieresor på cirka 2500:- per termin.

Kontakt: Henric Persson

E-post:
henric.persson@regionblekinge.se

Är du intresserad av fisk, biologi och fiskevård. Vill du jobba med fiskar och praktisk fiskevård? På Fiskevårdslinjen sysslar vi med detta på heltid – du kan se fram emot ett år med mycket praktiskt arbete utomhus i Blekinges åar, sjöar och kustvatten. Fiskevårdslinjen är unik i Sverige som den enda heltidskursen i fiskevård, som inte kräver gymnasiekompetens. Hos oss är intresse viktigare än betyg och meriter.

Skolan är belägen mitt i Blekinge, omgärdad av Östersjön och mängder av sjöar och vattendrag, vilket bildar grunden för kursen. Undervisningen är huvudsakligen praktisk ute i fält.

Folkhögskolan är en annorlunda skolform som passar dig som önskar en lugn studietakt i en trygg miljö. Ibland bryts undervisningen för andra aktiviteter tex föreläsningar och friluftsdagar.

På kursen kan du läsa ämnena:

Fiskevård

Ekologi

Marinbiologi

Limnologi(sötvattensbiologi)

Fiskbiologi

Ämnena integreras och undervisningen varvas mellan praktik och teori och ingående moment är t.ex. biotopvård, elfiske, nätprovfiske, kustundersökningar, inventering, studieresor, projektarbete, praktik och sportfiske. Oftast jobbar vi med projekt där flera ämnen och moment ingår tillsammans, och som är beställda av kommun, länsstyrelse eller olika fiskevårdsorganisationer, och avsedda att resultera i verklig fiskevård.

Under våren får du möjlighet att praktisera på något företag eller myndighet i branschen. Ett självständigt projektarbete pågår under stor del av läsåret och ger dig möjligheter att fördjupa dig inom de delar av fiskevården som just du vill utveckla dig inom.

Skolans placering ger idealiska möjligheter till exkursioner och studieresor. I slutet av maj brukar vi göra en längre studieresa, som ofta förläggs till något grannland.

Ditt eget engagemang, erfarenheter och kunskaper är en viktig del av vårt upplägg och du har själv stor möjlighet att påverka kursens utformning.

Målet är att du efter genomgången kurs ska ha en god orientering om fiskevårdens olika arbetsfält, metoder och tillämpningar, och att du när kursen är slut själv ska kunna starta och genomföra, eller jobba inom ett redan existerande, fiskevårdsprojekt. Kanske du blir inspirerad att gå vidare inom området, t.ex. inom ett arbete, eller utvecklar ditt fiskevårdintresse av andra skäl.

Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20-25 klocktimmar/vecka.

Sista ansökningsdag är 2 maj. Efter 2 maj går det att söka i mån av plats och då tar vi ansökningarna i turordning tills det är fullt.

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.

Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.

Personbevis för studier som du beställer här.

Utdrag ur belastningsregistret som du beställer här. Detta gäller de av våra utbildningar som har samarbeten med tredje part, t ex praktik, föreställningar etc.

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://blekingefolkhogskola.se/utbildningar/fiskevardslinjen.html

Blekinge folkhögskola

Skolan ligger i Bräkne-Hoby, mitt i Blekinge. Läget är fantastiskt då skolan ligger i lantlig lugn miljö, men även med samtliga av nordens huvudstäder inom räckhåll på under 4 timmar. Öresundstågen stannar 10 min gångväg från skolan och Ronneby flygplats ligger 15 min bort med bil. Skolan är politiskt och religiöst obunden. Region Blekinge är huvudman för skolan.

Läs mer om skolan

Postadress:
Blekinge folkhögskola
Folkhögskolevägen 6
372 60 Bräkne-Hoby

Telefon: 0457- 73 18 60
E-post: folkhogskolan@regionblekinge.se
Webbadress: http://www.blekingefolkhogskola.se/

Absolut något jag kommer fortsätta med i framtiden

Repanse Schweitz går en kurs i ekologisk odling och får lära sig lerbygge, korgflätning och odling. Nu drömmer hon drömmer om att starta eget i framtiden.

Läs hela artikeln