Konstlinjen

Profilkurs Blekinge folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Vill du utvecklas kreativt inom två- och tredimensionell konst? Funderar du på en framtid inom ett konstnärligt yrke? 

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Inga förkunskaper krävs, däremot 5 arbetsprover och ett personligt brev. Se kurstext för urvalsprocess.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 16 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: Utöver den obligatoriska externat/internatavgiften tillkommer en kostnad av ca 2000 kr per termin för kursmaterial och studieresor.

Kontakt: Carina Stjernkvist

Telefon: 076-8563616

E-post:
carina.stjernkvist@regionblekinge.se

Här får du möjlighet att utveckla ditt skapande och förberedas inför högre konstnärliga utbildningar. Här arbetar vi kreativt, traditionellt och experimentellt med grundläggande övningar inom teckning, måleri, fotografi, kroki, illustration, färg- och formlära, collageteknik, grafik, skulptur samt keramik. Skapandet sker genom studier och metodiska övningar med främst analoga verktyg i olika material samt tekniker. I undervisningen får du individuell handledning och interagerar med andra deltagare i gruppen. Du reflekterar över din skapandeprocess och utbyter erfarenheter med de andra deltagarna.

Kursen är ettårig och därefter har du möjlighet till fördjupning under ett andra år. Undervisningen sker i huvudsak under olika block, vilket ger utrymme till fördjupning inom ett visst område under några veckors tid. Konst- och kulturhistoria är integrerade i olika huvudämnen som avlöser varandra under året.

Du får tillgång till en ateljéplats under hela studietiden. Du har även tillgång till datorer med Adobe-Photoshop, InDesign, Premier Pro, Illustrator och After Effects etcetera. Som deltagare kan du också få tillgång till vissa av våra lokaler under kvällar och helger. 

I kursen ingår material, föreläsningar, workshops och studieresor, då vi bland annat besöker museer samt utställningar med guidade visningar. Under våren gör vi dessutom en avslutande studieresa då skapandet sker i lugn och vacker naturmiljö.

Du har möjlighet att göra en portfolio, för att ansöka till konsthögskolor via arbetsprover. Utbildningen lämpar sig också för dig som har ett starkt intresse av de olika konstformerna, söker en fördjupning, eller vill bredda din kompetens inom bild och form. 

Fotografi

En dag i veckan arbetar vi med fotokonst - allt ifrån kamerafunktioner till hur vi arbetar ute i fält och i fotostudio. Vi fotograferar porträtt, mode, stilleben, landskap, abstrakt och så vidare. Det sker både konceptuellt och dokumentärt med digitala systemkameror som folkhögskolan tillhandahåller. Vi besöker också utställningar, lär oss om fotohistoria och arbetar en del i Photoshop. Under vårterminen planerar vi tillsammans och utför en digital eller fysisk fotoutställning.

Keramik

Här undervisar en krukmakarmästare om baskunskaper inom det keramiska hantverket med tillverkning i traditionella tekniker. Vi utgår dessutom ifrån miljö- och rättviseaspekten gällande materiel och tekniker, då vi bland annat återvinner och återbrukar lera samt tillverkar en del funktionella keramikverktyg.

Vi lägger stor vikt vid närvaro på plats i undervisningen för att du ska kunna utvecklas som individ och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20 schemalagda klocktimmar per vecka. 

Inga förkunskaper krävs, däremot 5 arbetsprover och ett personligt brev.

Vid stort antal sökanden gör vi ett urval utifrån personliga brev och arbetsprover. Vi strävar efter en bra gruppsammansättning där alla kan tillgodogöra sig innehållet i kursen och utvecklas tillsammans. 

Sista ansökningsdag är 2 maj. Därefter går det att söka i mån av plats och då tar vi ansökningarna i turordning tills kursen är full. 

För dig som vill veta mer om folkhögskolan som skolform så hittar du det här.

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl, som till exempel en lärare, fritids- eller idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.

Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.

Personbevis för studier som du beställer här.

5 arbetsprover.

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://blekingefolkhogskola.se/utbildningar/konstlinjen.html

Blekinge folkhögskola

Skolan ligger i Bräkne-Hoby mitt i Blekinge och det märks verkligen i skolans miljö varför Blekinge kallas Sveriges trädgård.
Skolan är omgiven av fantastisk natur där vi nyttjar vår fina park både i undervisningen och på fritiden. Vi lägger stort fokus på hållbarhet.
Skolan är politiskt och religiöst obunden och Region Blekinge är huvudman.

Läs mer om skolan

Postadress:
Blekinge folkhögskola
Folkhögskolevägen 6
372 60 Bräkne-Hoby

Telefon: 0457- 73 18 60
E-post: folkhogskolan@regionblekinge.se
Webbadress: http://www.blekingefolkhogskola.se/

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln