MinT Teater

Ansökan stängd

MinT Teater är en 2-årig kurs på Jämshögs Folkhögskola. Teatern och scenkonsten står i fokus. Kursen är för dig med en diagnos, psykisk ohälsa eller funktionsvariation. På kursen kan du utveckla ditt skådespeleri och intresse för teater. Samtidigt utvecklas och växer du som människa.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 2 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Antagning sker efter intervju med sökande.

Kostnader: Undervisningen på folkhögskola är avgiftsfri. Skolan tar ut en materialkostnad för försäkringar, gemensamma aktiviteter, läromedel och material som skolan tillhandahåller. För kursdeltagare på MinT Teater ligger denna kostnad på 1200 kr per termin.

Studiestödsnivå (CSN):
Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2021 - 9 jun 2023

Kontakt:
Gunilla Svensson

Telefon: 0454-463 40
E-post:
gunilla.svensson@jamshog.org


Om kursen

På kursen utgår vi ifrån det du kan och har med dig sedan tidigare. Du ges möjlighet att förstärka och utveckla dina styrkor. Tillsammans hittar vi nya vägar framåt.

Teater och kultur är utvecklande för människor. För personer med diagnos, funktionsvariationer eller psykisk ohälsa kan teater vara otillgängligt. Det tar vi fasta på och har därför skapat MinT Teater. Vårt fokus är alltid teatern och deltagarens utveckling i första hand, inte diagnoser.

Kursen är uppbyggd på folkbildningens grunder: ”Syftet med folkbildning är att på ett demokratiskt och jämlikt sätt få medborgarna i samhället att ta till sig ny kunskap och nya värderingar.”

Vi använder pedagogik som tydliggör och fokuserar på det som sker mellan kursdeltagarna på kursen. Det är inget krav att kunna läsa eller skriva för att gå på kursen. Alla har rätt att förstå oavsett förutsättningar.

Teaterträning utomhusTeaterträning utomhus

Person filmar teater på MinT Teater.Tilly filmar

Kursinnehåll

Under den 2-åriga kursen är du delaktig i att ta fram en större teaterproduktion och flera mindre föreställningar. Du får inblick i och lär dig vilka delar som behövs för att skapa en föreställning från början till slut.

Du kommer att arbeta med färdiga manus och skapa egna manus. Improvisation är en viktig del under hela kursen. Det är också viktigt att uppleva kultur i olika former och därför gör vi både studiebesök och ser föreställningar och utställningar.

En skådespelares viktigaste verktyg är kroppen. Under hela kursen lägger vi därför också fokus på rörelse, kroppsspråk, rytm, röst, fysisk aktivitet och medvetenhet.

Vi provar, jämför och upplever olika konstformer och låter oss inspireras. Vi gör studiebesök, går på utställningar och ser föreställningar. Vi fokuserar på dramaövningar och teaterträning.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter genomförd kurs har deltagaren:

  • Ökat kunskapen om skådespeleri och sig själv som skådespelare.
  • Ökat sin förståelse för teater och andra konstformer.
  • Fått en ökad förståelse för teaterns och andra konstformers roll i samhället.
  • Breddat sin förståelse för begreppet kultur.

Genom dessa kunskaper har deltagaren ökad möjlighet att arbeta inom främst teater men också i andra kulturverksamheter. Efter avslutad kurs får deltagaren ett kursintyg.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://www.jamshog.org/portfolio/mint/