Låtsnickarna

Profilkurs Jämshögs folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Utveckla dina förmågor i att skriva, spela in och framföra din egen musik, oavsett genre. Inspelningsmöjligheter i två studios, scen för liveframträdande. Medverka vid skolans konsertverksamhet “JAM“.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Treårig gymnasieexamen på lägst yrkeshögskolenivå.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2022 - 9 jun 2023

Kostnader: Materialkostnad: 1200 kr per termin.

Kontakt: Johan Dahlén

Telefon: 073-838 99 88

E-post:
johan.dahlen@jamshog.org

Om kursen

Ansökan är nu öppen för kursstart hösten 2022.

Klicka här för att komma direkt till ansökningsformuläret: Ansök till Låtsnickarna, kursstart hösten 2022.

Kursen bygger på tre områden: komposition, produktion och presentation.  
Vi fördjupar oss bland annat inom följande hantverk: Textförfattande, musikteori, musikhistoria, instrumentkunskap, akustiklära, inspelningsteknik samt scenisk framställning. I samarbete med Musik i Blekinge erbjuder vi ett varierat utbud av gästföreläsare. 

Kursen är projekt- och processorienterad, uppdelad i sex block som avslutas med ett obligatoriskt examensprojekt. Kursen har en tydlig inriktning mot personlig utveckling och ökade kunskaper och färdigheter inom låtskriveri.

All undervisning bygger på en blandning av teori och praktiskt arbete. Vår pedagogiska modell går ut på att ” lära genom att göra och sedan reflektera”.

Projektarbeten, tillämpningsövningar, och diskussioner är en del av de olika arbetsformer som förekommer på kursen. Bedömningar och feedback praktiseras under pågående projektarbete, av såväl kursdeltagaren själv som lärare och andra deltagare. Sammankomster och möten är till för att starta och strukturera projektstudier och lägga upp kursmål. 

Vi förfogar över två inspelningsstudios på skolan, en större och en mindre. I klassrummet finns det två musikstationer med musikprogram. Logic Pro X är det program som används som verktyg i våra produktioner.

Kursinnehåll

Låtsnickarna är en musikkurs inriktad mot låtskriveri, där du får fördjupa dig i tre olika områden inom musik: 

 • Komposition: Text-Melodi-Ackord/riff. Instrumentkunskap. Musikteori: Det västerländska tonsystemet, rytmik, skalor, ackord, intervaller, arrangering och improvisation. Musikhistoria, epoker, genrer och olika kontexter 
 • Produktion: Här lär du dig de viktigaste verktygen för pre-produktion, produktion och post-produktion. Akustiklära, mikrofonteknik, mixologi och mastring. Att berätta med ljud, ljud som funktion, skapa illusioner, editeringstekniker och filmljud. 
 • Presentation: Konsertverksamhet: agera som arrangör, jamsessioner på skolan (JAM). Musikbranschen: Upphovsrätt, collecting societies, skivbolag, musikförlag och skivkontrakt. Marknadsföring: sociala medier, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube och Spotify. 

Varje läsår startar med en kartläggning av vilka förkunskaper som kursdeltagarna besitter och en studieplanering genomförs i sann kollektiv folkhögskoleanda.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://jamshog.org/course/latsnickarna/

Jämshögs folkhögskola

I nordvästra Blekinge möts den vilda naturen och den moderna kulturen. Här skapas grunden för skolans inriktning och vårt sätt att tänka och arbeta. Varje människa har resurser av olika slag. Att upptäcka och utveckla sina resurser är en spännande resa. Studier och eget "växande" går hand i hand. Din personliga utveckling blir därför viktig. Utveckling skapar motivation och inspiration till att pröva nya saker. Vi utgår från dina behov och intressen. Vårt kapell erbjuder andaktsliv. I matsalen serveras god husmanskost. Skolan har en stor portion hemkänsla och är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Jämshögs folkhögskola
Kulltorpsvägen 2
293 72 Jämshög

Telefon: 0454-463 40
E-post: info@jamshog.org
Webbadress: http://www.jamshog.org/

Vi lärde oss att ta musikeryrket på största allvar

Det blev intensiva och utmanande år på folkhögskola för Isabel Neib. I dag är hon artist, producent och labelboss. Hon beskriver sin musik som kontrastrik och elektronisk ”happy/sad pop”. Foto: Loella Billner

Läs hela artikeln