1600-talets Skåne och en bit av Österlen

Ansök nu

1600-talets Skåne och en bit av Österlen

Jämshögs folkhögskola

Ansök nu

En bussutflykt med kontraster. Första dagen gör vi nedslag i 1600-talet på Skåne/Blekingegränsen, ur olika perspektiv. Den andra dagen gör vi en rundtur på Österlen och besöker tre olika verksamheter.

Kurstyp: Sommar/helg/veckokurs

Studietakt: 100%

Längd: 2 dagar

Ansök senast: 22 maj 2022

Lediga platser: Ja

Kostnader: 2 295 kr per person. Del i dubbelrum. Kost, logi, buss, inträden och guidningar ingår.

Studiestödsnivå (CSN):
Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 20 jun 2022 - 21 jun 2022

Kontakt:
Anders Olsson

Telefon: 0709509788
E-post:
anders.olsson@jamshog.org


Fler kurser inom: Historia , Natur och kultur , Samhälle , Senior

OBS!
Ansök senast
22 maj 2022

Vi börjar första dagen på folkhögskolan med fika och en kort introduktion till Jämshögsbygden och hur den påverkades under 1600-talet av de ständiga konflikterna mellan svenskar och danskar. De laglösa snapphanarna hade tillhåll i trakten och påverkade alla delar av det lokala bondesamhället. 

Vi tar oss vidare till Kristianstad och stannar till vid Heliga Trefaldighets kyrka, byggd 1628, och får ett militärt perspektiv från 1600-talets mitt, strax innan Skåne blir svenskt. 

Nästa stopp är den lilla orten Önnestad och Önnestad kyrka där vi får en inblick i prästerskapets verklighet före, under och efter den svenska annekteringen av Skåne. 

Vi kommer fram till Hodvala slott och Hovdala slottsretaurang där vi äter lunch. Mätta i magen får vi ta del av en visning som ger perspektiv på hur livet kunde te sig på 1600-talet på Hovdala slott och. Från Grubbe till Ehrenborg, från danskt till svenskt. 

Vi åker sedan in på Österlen, den sydöstra delen av Skåne och till huvudstaden Simrishamn där vi checkar in på Hotell Svea, beläget precis vid småbåtshamnen, ett stenkast från gågatan och gamla stan. Middag på hotellet. 

Under den andra dagen gör vi nedslag på tre helt olika verksamheter runt Österlen. Vi börjar på Österlenkryddor där visning ingår och butiken med fördel passeras innan vi åker vidare mot Ingelstad Kalkon. Här äter vi lunch (kalkon, vad annars?) och på det kaffe och en chokladbit. Sista stoppet för dagen blir Borstakongen i den lilla byn Onslunda. Här finns en butik med alla sorters borstar som du inte trodde att du behövde. Efter denna borstodyssé tar vi sikte på Blekinge igen och är tillbaka i Jämshög tidig kväll.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://www.jamshog.org/portfolio/sommarkurser/#h7