Fritidsledarutbildning

Profilkurs, Yrkesutbildning Jämshögs folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  2 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Yrkesutbildning

En tvåårig yrkesutbildning som leder till jobb. Som färdigutbildad ska du som fritidsledare ha förmåga att kunna inspirera individer och grupper till meningsfull fritid. Vår profil är Projektledning.

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2023 - 8 jun 2025

Kostnader: Du betalar själv för studieresor, studiebesök, litteratur med mera. Beräknad kostnad är cirka 3000 kronor per läsår. Materialkostnad 900 kr per termin.

Kontakt: Anna Sandborg

Telefon: 070-174 89 97

E-post:
anna.sandborg@jamshog.org

Utbildningens upplägg

Utbildningen omfattar 80 veckors heltidsstudier, inklusive 16 veckors APL (Arbetsplatsförlagt lärande). Studierna varvar teori och praktik. Studiebesök och gästföreläsare är frekventa inslag. Du kommer också att möta friluftspedagogiska moment. En studieresa utomlands är också en del av utbildningen. Under det andra året finns möjlighet till individuell påverkan på utbildningens innehåll.

Fritidsledarens yrkesroll innebär att bemöta människor och skapa goda relationer utifrån ett främjande perspektiv. Yrkesrollen fokuserar vidare på att synliggöra människors inneboende resurser och se alla individers lika värde. Att främja god hälsa och delaktighet i all verksamhet som man arbetar i.

Fritidsledaren arbetar huvudsakligen med individer och gruppers fritid och är framför allt verksam inom följande yrkesområden:

 • Öppen verksamhet: fri och frivillig för besökaren, t.ex. fritidsgård, mötesplatser och församlingsverksamhet
 • Skola: under skoltid men huvudsakligen utanför ordinarie lektionstid samt inom fritidshemsverksamhet.
 • Social verksamhet: inom t.ex. HVB-hem, SiS-institution eller LSS.

Kurser och kursplan

Vi är medlemmar i Fritidsledarskolorna, den gemensamma föreningen för alla fritidsledarutbildningar i Sverige. Fritidsledarskolorna har i uppgift att främja samarbetet mellan de skolor som bedriver fritidsledarutbildning, att verka för ett kontinuerligt pedagogiskt utvecklings- och kvalitetssäkringsarbete, att verka för ett fördjupat samarbete med intressenter såväl inom yrkeskår som utbildning samt svara för en gemensam utåtriktad informationsverksamhet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://jamshog.org/course/fritidsledare/

Jämshögs folkhögskola

I nordvästra Blekinge finns Jämshögs folkhögskola. Här skapas grunden för skolans inriktning och vårt sätt att tänka och arbeta. Varje människa har resurser av olika slag. Att upptäcka och utveckla sina resurser är en spännande resa. Din personliga utveckling blir därför viktig. Utveckling skapar motivation och inspiration till att pröva nya saker. Vi utgår från dina behov och intressen.

Läs mer om skolan

Postadress:
Jämshögs folkhögskola
Kulltorpsvägen 2
293 72 Jämshög

Telefon: 0454-463 40
E-post: info@jamshog.org
Webbadress: http://www.jamshog.org/

Jag drömmer om att göra skillnad

Markus tycker att det behövs fler vuxna som kan hjälpa unga till en meningsfull fritid. Och han vet redan vad han själv vill göra efter fritidsledarutbildningen.

Läs hela artikeln