Båtbyggarlinjen

Profilkurs Litorina folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Har du ett genuint intresse av att bygga båtar, reparera eller bygga din egen båt?  Siktar du på ett Gesällbrev för träbåtbyggaryrket?

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Grundskola eller motsvarande, praktiskt handlag.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 22 aug 2022 - 23 dec 2022

Plats för kursen: Slup- och Barkasskjulet Stumholmen Bastionsgatan 3 Karlskrona

Kostnader: 3200kr per termin. Allt byggmaterial bekostas av kursdeltagaren. Försäkring under studietiden, fika vid särskilda evenemang ingår.

Kontakt: Ursula Orlowski

Telefon: 0735 37 15 94

E-post:
ursula.orlovski@litorina.fhsk.se

Klinkbyggnadstekniken till Unescos lista över det immateriella kulturarvet

Unesco har beslutat att klinkbyggnadstekniken hamnar på Unescos lista över det immateriella kulturarvet. Litorina folkhögskolas båtbyggarutbildning var en av de svenska aktörer som gick med i den gemensamma nordiska ansökningen till Unesco.

Mål och syfte:

Att bygga båtar i traditionell båtbyggarteknik, exempelvis allmogebåtar, och med möjligheten att under fördjupningsåren – år två och tre – gå mot ett modernare tänkande i båtbyggandet. Att kunna anhålla om ett Gesällbrev som är ett kvalitetsbevis på din yrkesskicklighet och gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Litorina folkhögskola har som ett av sina syften att främja jämställdhet med målet att öka antalet kvinnor på båtbyggarlinjen. Ansökningar från kvinnor efterlyses därför särskilt.

Arbetsformer och innehåll

Första terminen bygger du en verktygslåda och gemensamt med en annan kursdeltagare en flateka. De nästa terminerna väljer du att bygga en egen träbåt efter eget val och ritning eller renovera en äldre träbåt. Då finns också möjlighet att gå mot ett modernare tänkande i båtbyggandet. Tredje året kan du göra ett specialarbete utifrån dina förutsättningar.

Du får fördjupa dig i bland annat, byggteknik, materialval, ytbehandling, reparation samt verktygslära med inblick i ritningsläsning och segelsömnad. Vi läser båt- och kusthistoria samt Litorinas profilämne Östersjökunskap. Du får prova på att segla i allmogebåt och navigera. Det är en fördel om du är van att arbeta med dina händer. Vi använder helst handverktyg som ger större materialkänsla och höjer känslan för träets egenskaper.

Gesällbrev

Hos oss kan du ta Gesällbrev i träbåtbyggarhantverket. Gesällbrev är Hantverkarnas (Sveriges Hantverksråd) egen kvalitetsgaranti och bevis på att hantverkaren är väl insatt i yrket.

 

 

Besök gärna kursens sida på vår webbplats. Där kan finnas mer information.  
Om du föredrar pappersbaserad ansökan ladda ner blanketten och skicka den till oss.

 

 

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://litorina.fhsk.se/kurser/batbyggarlinjen/

Litorina folkhögskola

Vi ger dig verktyg och möjligheter så att du kan nå dina mål! Vi lägger fokus på individer och skapar obegränsat med utrymme för deras behov. Skolan har Östersjöprofil vilket innebär att vi bygger upp kunskap om Östersjöländerna, dess historia, samhälle, kultur och miljö. Vi genomför även studieresor inom dessa länder. Vi erbjuder både långa och korta kurser. Om du alltid har drömt om att bygga din egen båt – så kan drömmen bli sann. På Litorinas båtbyggarlinje lär du dig hur du kan bygga med dina egna händer.

Läs mer om skolan

Postadress:
Litorina folkhögskola
Backsippevägen 4 (Vasskär, Gullberna Park)
371 54 Karlskrona

Besöksadress: Backsippevägen 4 (Vasskär, Gullberna Park)

Telefon: 0455-36 76 00
E-post: info@litorina.fhsk.se
Webbadress: http://www.litorina.fhsk.se/

Jag tröttnade på att allt skulle gå så snabbt

Efter 14 år i byggbranschen sökte Hjalmar till en båtbyggarkurs. Här arbetar han utan el-verktyg och lär sig ett hantverk som får lov att ta tid.

Läs hela artikeln