Natur- och kulturguide i stad, kulturlandskap och skärgård

Profilkurs Litorina folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  18 aug 2023
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Natur- och kulturguide i stad, kulturlandskap och skärgård är en yrkesinriktad utbildning för dig med intresse för natur, friluftsliv, kulturhistoriska miljöer och hållbar turism.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Grundläggande behörighet från svensk grundskola eller motsvarande. Meriterande är även kunskaper och erfarenheter i några/något av ämnena svenska, engelska, tyska, polska, historia, naturkunskap/biologi och av friluftsliv, turism eller besöksnäring.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 21 aug 2023 - 30 aug 2024

Kostnader: Kursavgiften är 5000 kr för höstterminen och 7000 kr för vårterminen och sommarveckorna. Terminsavgiften sätts in på bankgiro 5115-6677 innan kursstart. Ange ”Naturguide” på betalningen. I avgiften ingår försäkringar under kurstiden.

Kontakt: Tony Svensson

Telefon: 0768 926 284

E-post:
tony.svensson@litorina.fhsk.se

Har du ett intresse för natur, kulturhistoriska miljöer och hållbar turism och kanske vill utveckla det till ditt yrke?

Vår utbildning Natur- och kulturguide i stad, kulturlandskap och skärgård ger en bred kunskapsbas för dig som vill arbeta med guidning inom hållbar turism, antingen som anställd eller som egen företagare.

Syfte och målsättning

På lång sikt förväntas utbildningen bli ett led i att utveckla och stärka Blekinge som hållbar besöksort med dess unika värden som ska kunna förmedlas till besökare av kompetenta natur- och kulturguider.


Efter avslutad utbildning ska du som kursdeltagare själv kunna verka som entreprenör inom en hållbar besöksnäring eller få anställning med din unika kompetens.


Vi ser att du som framtida natur- och kulturguide blir en viktig aktör i att sprida kunskap och bidra till ökad medvetenhet och även stolthet över våra fantastiska blekingska natur- och kulturmiljöer.


Under utbildningen varvas teori med praktik. Vårt klassrum finns på Litorina folkhögskola i Karlskrona och sträcker sig ut i södra Sverige med tonvikt på Blekinge och dess unika natur och kulturvärden. Vi fördjupar oss i olika natur- och kulturmiljöer genom att studera dem så väl teoretiskt som i fält genom studiebesök och exkursioner.

Om kursen

Kursen är en yrkesinriktad heltidskurs och ges i samverkan med Blekinge Arkipelag samt med stöd från Region Blekinge.

Kursen består av följande huvuddelar:

 • Värdskap, ledarskap, gruppdynamik och guidekunskap
 • Turism, friluftsliv och säkerhet
 • Natur, kultur och historia
 • Entreprenörskap och marknadsföring
 • 6 veckors yrkespraktik

Kursens innehåll kommer även att bygga på kursdeltagarnas önskemål, erfarenheter och framtidsplaner.

Övrigt

Du förväntas ha kläder och skor/stövlar anpassade för utebruk och friluftsliv samt ryggsäck och sitt-/liggunderlag.

Mer information finns på kursens webbsida

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad utbildning ska du som kursdeltagare själv kunna verka som entreprenör eller få anställning med din unika kompetens. du blir även en viktig aktör för att sprida kunskap om våra fantastiska blekingska kultur- och naturmiljöer.

Under utbildningen får du under dina praktikperioder (7 veckor) prova på att guida grupper, handleda aktiviteter och få en inblick i hur den lokala besöksnäringen fungerar och hur man driver ett privatägt företag inom denna sektor. Utbildningen ger en bred kunskapsbas för dig som sedan vill arbeta med guidning, resor och att handleda aktiviteter, antingen som anställda eller som egna företagare.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://litorina.fhsk.se/kurser/natur-kulturguide/

Litorina folkhögskola

Vi ger dig verktyg och möjligheter så att du kan nå dina mål! Vi lägger fokus på individer och skapar obegränsat med utrymme för deras behov. Skolan har Östersjöprofil vilket innebär att vi bygger upp kunskap om Östersjöländerna, dess historia, samhälle, kultur och miljö. Vi genomför även studieresor inom dessa länder. Vi erbjuder både långa och korta kurser. Om du alltid har drömt om att bygga din egen båt – så kan drömmen bli sann. På Litorinas båtbyggarlinje lär du dig hur du kan bygga med dina egna händer.

Läs mer om skolan

Postadress:
Litorina folkhögskola
Backsippevägen 4 (Vasskär, Gullberna Park)
371 54 Karlskrona

Besöksadress: Backsippevägen 4 (Vasskär, Gullberna Park)

Telefon: 0455-36 76 00
E-post: info@litorina.fhsk.se
Webbadress: http://www.litorina.fhsk.se/

Jag har faktiskt hittat världens bästa jobb!

Att tävla i Robinson är långt ifrån hennes första utmaning i vildmarken. I 25 år har Annki Nilsson varit kursansvarig för utbildningen Turism och äventyr på Grimslövs folkhögskola och inspirerat deltagare i vått och torrt.

Läs hela artikeln