Fåglarna längs Östersjöns stränder- sommar

Sommar/helg/veckokurs Litorina folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  Ej angivet
 • Längd:
  Två till tre träffar i veckan på varierande tider under veckorna 25, 26 och 33-36. Se program på kursens webbsida
 • Ansök senast:
  2 maj
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Gillar du naturupplevelser?
Finns det en liten ornitolog inom dig?
Välkommen då till en färgstark och upplevelserik mångfalds-skådning av våra östersjöfåglar.

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 19 jun 2023 - 8 sep 2023

Kostnader: 800 kronor. Reskostnader tillkommer. I avgiften ingår försäkring under studietiden. Vid särskilda evenemang blir du bjuden på fika. Avgiften sätts in på bankgiro 5115-6677 innan kursstart. Ange ”Fågelkurs” på betalningen.

Kontakt: Tony Svensson

Telefon: 0768 92 62 84

E-post:
tony.svensson@litorina.fhsk.se

Under några veckor i juni och augusti kommer vi att bekanta oss med fågellivet längs Östersjökusten. Kursen ligger tidsmässigt samtidigt som många kustlevande fåglar har påbörjat sin flytt söderut efter häckningsperiodens mödor. Redan i slutet av juni månad påbörjar stora mängder fåglar denna flytt. Det är bland annat vadarfåglar från Östersjön, den nordiska fjällvärlden och de stora ryska tundraområdena i norr som börjat röra sig söderut och som har sin huvudsakliga flyttväg över Östersjön.

Tillsammans med måsar, tärnor och änder passerar de sydöstra Blekinges kust på sin väg mot sydväst och nordvästra Europas stränder där de under hösten äter upp sig inför den fortsatta färden söderut. Under våra möten och utflykter i augusti får vi tillfällen att studera fler fågelarter som är på väg söderut. Då har långflyttande tättingar och rovfåglar med flera påbörjat sin flytt söderut. Deras sträck kulminerar under september och oktober.
Kursen innefattar både teorilektioner, bildvisningar och utflykter där vi på plats i yttersta havsbandet får chans att studera både flyttande och rastande fåglar, ibland på riktigt nära håll.

Under denna tiden på året är dessutom många av fåglarna i sin praktdräkt, och lättare att känna igen än senare under hösten. För att du ska ha någon behållning av kursen behöver du ha med dig en handkikare på utflykterna.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://litorina.fhsk.se/kurser/faglarna-langs-ostersjons-strander/

Fler kurser inom: Friluftsliv

Litorina folkhögskola

Vi ger dig verktyg och möjligheter så att du kan nå dina mål! Vi lägger fokus på individer och skapar obegränsat med utrymme för deras behov. Skolan har Östersjöprofil vilket innebär att vi bygger upp kunskap om Östersjöländerna, dess historia, samhälle, kultur och miljö. Vi genomför även studieresor inom dessa länder. Vi erbjuder både långa och korta kurser. Om du alltid har drömt om att bygga din egen båt – så kan drömmen bli sann. På Litorinas båtbyggarlinje lär du dig hur du kan bygga med dina egna händer.

Läs mer om skolan

Postadress:
Litorina folkhögskola
Backsippevägen 4 (Vasskär, Gullberna Park)
371 54 Karlskrona

Besöksadress: Backsippevägen 4 (Vasskär, Gullberna Park)

Telefon: 0455-36 76 00
E-post: info@litorina.fhsk.se
Webbadress: http://www.litorina.fhsk.se/

Vill visa att skogen är en trygg och läkande plats

Marcus och Elinor drömmer om att arbeta i naturen med människor. De går kursen Äventyrsguide och får lära sig om friluftsliv, äventyrssport och ledarskap.

Läs hela artikeln