Allmän kurs - Musik och hälsa - för dig med funktionsnedsättning

Valjevikens folkhögskola


Ansökan stängd
Du som gillar att sjunga och spela! Här får du, under minst tre dagar i veckan, utveckla detta intresse samtidigt som du tar hjälp av musiken för att läsa svenska och andra ämnen i allmän kurs.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år Kursen pågår tre – fem dagar i veckan. Vid femdagarsstudier samläser man två av dagarna med annan allmän kurs. Möjlighet finns till internatboende.

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Ansök helst via den blankett som finns på skolans webbplats. Studiebesök och prova-på-dagar.

Kostnader: Avgift 500 kr/termin för Sv/v kopiering, studieresor, utflykter, kursmateriel, försäkring, USB-minne, vår/höstfest inkl. måltid, måltid vid jul och terminsavslutning, subv. bad vid Valjevikens simhall.

Studiestödsnivå (CSN):
Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2019 - 5 jun 2020

Kontakt:
Eric Sandström

Telefon: 0456-15115
E-post:
eric.sandstrom@valjeviken.se

I musik och inspelningsstudio arbetar vi i ensembler med 4-8 personer, innehållande trummor, bas, piano/keyboard, gitarr, sång och du är välkommen att ta med specialanpassade instrument. Du kommer att få möjlighet att delta i konserter och olika projekt. Det erbjuds också undervisning på huvudinstrument 20 minuter i veckan. 

Musikstilarna är främst pop och rock men ni är själva med och styr låtval.
I den allmänna delen är det meningen att du ska kunna läsa ämnen som kan ge bra kunskap för resten av livet. För att det ska bli lite lättare att komma ihåg saker vill vi göra det lustfyllt att lära och därför kopplar vi musiken till de allmänna ämnena. Det betyder att vi i utifrån ämnena spelar, analyserar och skriver sångtexter samt speglar nutidshistoria och geografi med genrer och tidstypisk musik. Vill du läsa fler ämnen för att få behörighet att läsa vidare har du möjlighet att utöka din kurs och läsa heltid. Du läser då dessa ämnen ihop med annan allmän kurs.

En annan del i kursen handlar om boendekunskap, kost och hälsa. På ett lättsamt får du lära dig hur du äter rätt och motionerar utifrån dina förutsättningar. Ni lagar mat tillsammans och genomför roliga och lärorika aktiviteter. Du får kunskap om du förbereder dig för ett självständigt liv med eget boende, med allt vad det innebär.

Det personliga växandet är en viktig del av kursen.

Kursen omfattar normalt två läsår, men du kan välja att gå enbart ett läsår eller förlänga till tre år.


Ämnesplan:
Musik och scenisk framställning – Vi spelar i ensemble 1-3 lektioner varje dag
Inspelningsstudio - du får spela in egenskriven musik och ditt musicerande samt göra musikvideo.
Svenska – Vi analyserar och skriver låttexter och försöker förstå och tolka författaren
Engelska – Vi analyserar och skriver enkla låttexter och försöker förstå och tolka författaren
Samhällskunskap – Vi använder oss av låtar och sångtexter som tar upp kritik av samhället, krav på rättvisa och allas lika värde samt vad dessa låtar betyder för oss idag. Här bekantar vi oss också med stilarter som blues, gospel, progrock etc
Nutidshistoria – Hur har låtar, musik och musikstilar speglat utvecklingen i samhället sedan 1950-talet
Geografi – Vi spelar låtar från olika delar av världen och sätter in musikstilar och texter i ett geografiskt och kulturellt sammanhang.
Matematik – Vi lär oss grundläggande matematik med musiken som hjälpmedel
Motion/idrott – Enkla och roliga aktiviteter som ger kroppen vad den behöver
Kost och hälsa – Hur gör vi för att äta rätt, vad ska vi tänka på att undvika och vad kan vi unna oss? Nyttig mat kan vara god mat.
Boendekunskap- Att förbereda sig för eget boende, hur man tvättar, städar, lägger upp en hushållsbudget, hur man bör tänka när man handlar

I övrigt kan du kombinera dina studier med behörighetsgivande kurser motsvarande gymnasienivå.

Undervisningen på folkhögskolans kurser är avgiftsfri. För varje termin tas en kostnad av 500 kronor ut för att täcka kostnader för visst material, studieresor, fester mm. Kostnaden för kost och logi i enkelrum med dusch och toalett är 3 900 kr per månad. Väljer du att bo på korridor betalar du 3 400 kr per månad. I vissa fall kan du som har en funktionsnedsättning få bidrag från hemkommunen för att täcka kostnader som ligger utanför undervisningen. Du betalar då själv en egenavgift.

För dig med funktionsnedsättning finns möjlighet till stöd/träning hos fysioterapeut och arbetsterapeut samt till assistans dygnet runt. Det finns också tillgång till kurator. På skolan anordnas ofta aktiviteter efter skoltid.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Samhällskunskap, SO, engelska samt svenska motsvarande delar av grundskola. Komplettering/samläsning kan göras på övriga allmänna kurser.