Allmän kurs - Idrott och hälsa - för dig med funktionsnedsättning

Valjevikens folkhögskola


Ansök nu
Här finns möjlighet att läsa allmänna ämnen samtidigt som du får utveckla dig och dina kunskaper inom idrott och hälsa. Kursen vänder sig särskilt till dig som har en funktionsnedsättning.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år Individuellt anpassad.

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Skriftlig ansökan med personligt brev. Du erbjuds också ett studiebesök och, vid behov, prova-på-dagar.

Kostnader: Avgift 600 kr/termin för Sv/v kopiering, studieresor, utflykter, kursmateriel, försäkring, vår/höstfest inkl. måltid, måltid vid jul och terminsavslutning.

Studiestödsnivå (CSN):
Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2020 - 11 jun 2021

Kontakt:
Eric Sandström

Telefon: 0456-151 15
E-post:
eric.sandstrom@valjeviken.se

Allmän kurs med idrottsinriktning vänder sig till dig som är intresserad av träning, idrott och hälsa och vill kombinera detta med att läsa in vissa kärnämnen/gymnasiegemensamma kurser eller allmänna ämnen.

Behörighetsgivande ämnen
Den allmänna delen kan du läsa antingen för din personliga utveckling eller för att få grundläggande behörighet och du läser kursen i 1–3 år beroende på tidigare studie- och arbetslivserfarenhet.

Du kan läsa på grundskole- eller gymnasienivå. Om du läser för att få grundläggande behörighet ska de kunskaper du inhämtar här motsvara betyget godkänd i de gymnasiegemensamma ämnena:

  • Svenska 1, 2 och 3, eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1 a, b eller c
  • Samhällskunskap 1a1
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1
  • Historia 1a1

Om du vill söka vidare till högskola/universitet
Efter genomgången allmän kurs har du möjlighet att få ett sammanfattande studieomdöme och ett behörighetsintyg som berättar att du har grundläggande behörighet. Det är samma behörighet som ett fullgjort slutbetyg/examen från gymnasiet ger. När du har ett behörighetsintyg kan du söka till högskola/yrkeshögskola.

När det gäller gymnasiegemensamma ämnena (tidigare kärnämnen) läses dessa tillsammans med deltagare från andra inriktningar. Det vill säga att oavsett om man läser inriktning idrott och hälsa, musik/hälsa eller allmän kurs utan särskild inriktning läser man dessa ämnen gemensamt.

Inriktning idrott/hälsa
Cirka halva tiden av kursen ägnar du åt praktiska och teoretiska ämnen kring träning och idrott. Du får möjlighet att prova på en mängd aktiviteter. Beroende på gruppens sammansättning kan det handla om både individuell idrott såväl som lagidrott. Utifrån din studieplan kan det även ingå ämnen som träningslära, antaomi/fysiologi, mental träning/idrottspsykologi, föreningskunskap, idrott och ledarskap samt kost och hälsa.

Du utvecklar dig själv och kan finna den idrott som passar dig och dina behov av träning bäst. Du får också tillfälle att utveckla ditt engagemant för uppdrag i olika idrottsföreningar. Förutom traditionella studier lägger vi stor vikt vid att utveckla din personlighet och din relation till andra människor. Här kan du knyta vänskapsband och bygga nätverk inom idrottens värld.

Valjeviken har mycket goda träningsmöjligheter med modern idrottshall, simhall med mängder av faciliteter, lokaler för styrketräning och sjukgymnastik, närhet till ridklubb och golfbana. Här finns hög kompetens inom pedagogik och behandling. Vi har ett samarbete med Rekryteringsgruppen som bidrar med kompetens till kursen.

Kostnader
Undervisningen på folkhögskolans kurser är avgiftsfri. För varje termin tas en kostnad av 600 kronor ut för att täcka kostnader för visst material, studieresor mm. Kostnaden för kost och logi i enkelrum med dusch och toalett är 4 200 kr per månad. Väljer du att bo på korridor (delad dusch/toalett) betalar du 3 400 kr per månad.

För dig med funktionsnedsättning finns möjlighet till stöd/träning hos fysioterapeut och arbetsterapeut samt till assistans dygnet runt. Det finns också tillgång till kurator. På skolan finns också goda möjligheter till aktiviteter efter skoltid.

Ansökan
Du kan få en ansökningsblankett rekvirerad från nedanstående adress eller så går du in på vår hemsida www.valjeviken.se. Kontakta oss gärna om det är något du undrar över.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Deltagaren studerar med individuell kursplan och studietakt. Kunskaper inom engelska, svenska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, historia och religionskunskap ska ge dig som deltagare ökade möjligheter till delaktighet i samhället eller behörighet för studier på gymnasienivå/högskola. Ökad självkänsla, utvecklande av kreativa förmågor samt växande tillsammans med andra är också viktiga resultat av kursen. Genom idrottsinriktningen ska du kunna få kunskap om och insikt i vilken idrott och träning som passar dig bäst. Här får du också god kännedom om vad som krävs mental och fysiskt för att kunna prestera goda resultat och vårda sin hälsa.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://valjeviken.se/folkhogskola/langa-kurser/