Allmän kurs - Individuell takt, motsvarande grundskola/gymnasie

Valjevikens folkhögskola


Ansökan stängd
En kurs för dig som vill öka din kunskap eller läsa in behörighet motsvarande grundskole- och/eller gymnasienivå i din egen takt. Särskilda resurser finns för dig med funktionsnedsättning.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Skriftlig ansökan med personligt brev. Du erbjuds också ett studiebesök och vid behov, prova-på-dagar.

Kostnader: Avgift 600 kr/termin för Sv/v kopiering, studieresor, utflykter, kursmateriel, försäkring, vår/höstfest inkl. måltid, måltid vid jul och terminsavslutning.

Studiestödsnivå (CSN):
Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2020 - 11 jun 2021

Kontakt:
Eric Sandström

Telefon: 0456-15115
E-post:
eric.sandstrom@valjeviken.se

Behörighetsgivande ämnen
Den allmänna kursen kan du läsa antingen för din personliga utveckling eller för att få grundläggande behörighet och du läser kursen i 1–3 år beroende på tidigare studie- och arbetslivserfarenhet. Beroende av individuella förutsättningar/diagnoser kan du få ytterligare år på dig samt särskilt stöd för att klara av studierna.

Du kan läsa på grundskole- eller gymnasienivå. Om du läser för att få grundläggande behörighet ska de kunskaper du inhämtar här motsvara betyget godkänd i de gymnasiegemensamma kurserna/kärnämnena:

  • Svenska 1, 2 och 3, eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1 a, b eller c
  • Samhällskunskap 1a1
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1
  • Historia 1a1

Om du vill söka vidare till högskola/universitet
Efter genomgången allmän kurs har du möjlighet att få ett sammanfattande studieomdöme och ett behörighetsintyg som berättar att du har grundläggande behörighet. Det är samma behörighet som ett fullgjort slutbetyg/examen från gymnasiet ger. När du har ett behörighetsintyg kan du söka till högskola/yrkeshögskola. Det kan du använda om du vill söka vidare till högskola eller universitet.

Du kan välja att koncentrera dig på att läsa Allmän kurs eller läsa kursen med någon av våra inriktningar. Väljer du det förstnämnda alternativet tillkommer historia, psykologi, data, musik (grundläggande), idrott/ friskvård, filosofi.
Väljer du någon av våra inriktningar läser du i stället karaktärsämnena för inriktningen den tiden.

När det gäller gymnasiegemensamma ämnena (tidigare kärnämnen) läses dessa tillsammans med deltagare från andra inriktningar. Det vill säga att oavsett om man läser inriktning idrott och hälsa, musik/hälsa eller allmän kurs utan särskild inriktning läser man dessa ämnen gemensamt. Däremot är kursdeltagarna i dessa ämnen uppdelade på grundskole- respektive gymnasienivå.

Som folkhögskola kan vi vara flexibla när det gäller sättet att undervisa, balansen mellan teori och praktiska övningar och pedagogiska uttryck. Viktigast är att vi utgår från din enskilda situation och förutsättning och tillsammans skapar en individuell studieplan.

Kostnader
Undervisningen på folkhögskolans kurser är avgiftsfri. För varje termin tas en kostnad av 600 kronor ut för att täcka kostnader för visst material, studieresor, fester mm. Kostnaden för kost och logi i enkelrum med dusch och toalett är 4 200 kr per månad. Väljer du att bo på korridor (delad dusch och toalett) betalar du 3 400 kr per månad. I vissa fall kan du som har en funktionsnedsättning få bidrag från hemkommunen för att täcka kostnader som ligger utanför undervisningen. Du betalar då själv en egenavgift.

För dig med funktionsnedsättning finns möjlighet till stöd/träning hos fysioterapeut och arbetsterapeut samt till assistans dygnet runt. Det finns också tillgång till kurator. På skolan anordnas ofta aktiviteter efter skoltid.

Ansökan
Du kan få en ansökningsblankett rekvirerad från nedanstående adress eller så går du in på vår hemsida www.valjeviken.se. Kontakta oss gärna om det är något du undrar över.

Valjevikens Folkhögskola
Box 94
294 22 Sölvesborg
Telefon 0456-151 15
Fax 0456-418 80.
E-post info@valjeviken.se

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Deltagaren studerar med individuell kursplan och studietakt. Kunskaper inom engelska, svenska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, historia och religionskunskap ska ge dig som deltagare ökade möjligheter till delaktighet i samhället och behörighet för studier på gymnasie/högskola. Ökad självkänsla, utvecklande av kreativa förmågor samt växande tillsammans med andra är också viktiga resultat av kursen.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://valjeviken.se/folkhogskola/langa-kurser/