Allmän kurs - Musik och hälsa - för dig med eller utan funktionsnedsättning

Valjevikens folkhögskola


Ansök nu

Du som gillar att sjunga och spela! Här får du, under minst tre dagar i veckan, utveckla detta intresse samtidigt som du tar hjälp av musiken för att läsa svenska, engelska, samhällskunskap, historia, religion och geografi.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år Kursen pågår tre – fem dagar i veckan. Vid femdagarsstudier samläser man två av dagarna med annan allmän kurs. Möjlighet finns till internatboende.

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Ansök helst via den blankett som finns på skolans webbplats. Studiebesök och prova-på-dagar. Lättare antagningsprov.

Kostnader: Avgift 600 kr/termin för Sv/v kopiering, studieresor, utflykter, kursmateriel, försäkring, vår/höstfest inkl. måltid, måltid vid jul och terminsavslutning.

Studiestödsnivå (CSN):
Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2020 - 11 jun 2021

Kontakt:
Eric Sandström

Telefon: 0456-15115
E-post:
eric.sandstrom@valjeviken.se

I musik och inspelningsstudio arbetar vi i ensembler med 5-10 personer, innehållande trummor, bas, piano/keyboard, gitarr, sång och du är välkommen att ta med specialanpassade instrument. Du kommer att få möjlighet att delta i konserter och olika projekt. Det erbjuds också undervisning på huvudinstrument 20 minuter i veckan. 

Musikstilarna är främst pop och rock men ni är själva med och styr låtval.
I den allmänna delen är det meningen att du ska kunna läsa ämnen som kan ge bra kunskap för resten av livet. Utifrån tema och sångtexter lär vi oss mer om samhället och världen samt diskuterar, översätter och skriver egna texter. Sedan lär vi oss spela de låtar vi går igenom. 

Om du vill söka vidare till högskola/universitet
Vill du läsa fler ämnen för att få behörighet att läsa vidare har du möjlighet att utöka din kurs. Du läser då dessa ämnen ihop med annan allmän kurs och du kan också kombinera med vår idrottsutbildning.

En annan del i kursen handlar om boendekunskap, kost och hälsa. På ett lättsamt får du lära dig hur du äter rätt och motionerar utifrån dina förutsättningar. Ni lagar mat tillsammans och genomför roliga och lärorika aktiviteter. Du får kunskap om du förbereder dig för ett självständigt liv med eget boende, med allt vad det innebär.

Det personliga växandet är en viktig del av kursen.

Kursen omfattar normalt två läsår, men du kan välja att gå enbart ett läsår eller förlänga till tre år.


Ämnesplan:

 • Musik och scenisk framställning – Ensemblespel
 • Inspelningsstudio - du får spela in musik samt göra musikvideo.
 • Svenska – Med musikens hjälp jobbar vi med svenska på grundskolenivå. (Kan kompletteras med gymnasienivå)
 • Engelska – Med musikens hjälp jobbar vi med engelska på grundskolenivå. (Kan kompletteras med gymnasienivå)
 • Samhällskunskap – Vi använder oss av låtar och sångtexter som tar upp kritik av samhället, krav på rättvisa och allas lika värde samt vad dessa låtar betyder för oss idag. Här bekantar vi oss också med stilarter som blues, gospel, progrock etc
 • Nutidshistoria – Hur har låtar, musik och musikstilar speglat utvecklingen i samhället sedan 1950-talet
 • Geografi – Vi spelar låtar från olika delar av världen och sätter in musikstilar och texter i ett geografiskt och kulturellt sammanhang. Ämnena motsvarar grunskolenivå och kan kompletteras med gymnasienivå.
 • Matematik – Du kan välja till att läsa mattematik allt från grundläggande nivå till högstadie- och gymnasienivå.
 • Motion/idrott – Idrott på olika nivåer i lag och individuellt. Du kan även kombinera dina studier med idrottskursens olika ämnen.
 • Kost och hälsa – Lär dig laga god och nyttig kost. Hur gör vi för att äta rätt, vad ska vi tänka på att undvika och vad kan vi unna oss? 
 • Boendekunskap- Att förbereda sig för eget boende, hur man tvättar, städar, lägger upp en hushållsbudget, hur man bör tänka när man handlar.

I övrigt kan du kombinera dina studier med behörighetsgivande kurser motsvarande gymnasienivå.

Kostnader
Undervisningen på folkhögskolans kurser är avgiftsfri. För varje termin tas en kostnad av 600 kronor ut för att täcka kostnader för visst material, studieresor, fester mm. Kostnaden för kost och logi i enkelrum med dusch och toalett är 4 200 kr per månad. Väljer du att bo på korridor (delad dusch/toalett) betalar du 3 400 kr per månad. I vissa fall kan du som har en funktionsnedsättning få bidrag från hemkommunen för att täcka kostnader som ligger utanför undervisningen. Du betalar då själv en egenavgift.

För dig med funktionsnedsättning
Finns möjlighet till stöd/träning hos fysioterapeut och arbetsterapeut samt till assistans dygnet runt. Det finns också tillgång till kurator. På skolan anordnas ofta aktiviteter efter skoltid.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Behörighet motsvarande grundskola i svenska, engelska, Samhällskunskap, SO samt matematik. Målen för musiken sätts individuellt. Komplettering/samläsning kan göras på övriga ämnen i allmänna kurser.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://valjeviken.se/folkhogskola/langa-kurser/