Här finns möjlighet att på heltid utveckla dina kunskaper inom idrott och hälsa samt växa som person och aktiv utövare/ledare inom handikappidrott/parasport. Du bör ha idrott som ditt stora intresse.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år Kurslängden kan anpassas för dig som behöver lägre studietakt

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Skriftlig ansökan med personligt brev. Du erbjuds också ett studiebesök och, vid behov, prova-på-dagar.

Kostnader: Avgift 600 kr/termin för Sv/v kopiering, studieresor, utflykter, kursmateriel, försäkring, vår/höstfest inkl. måltid, måltid vid jul och terminsavslutning, subv. bad vid Valjevikens simhall. Priset kan komma att justeras under läsåret.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2020 - 11 jun 2021

Kontakt:
Eric Sandström

Telefon: 0456-15115
E-post:
eric.sandstrom@valjeviken.se

Precis som Allmän kurs med idrottsinriktning vänder sig denna kurs till dig som är intresserad av träning, idrott och hälsa och vill fördjupa dig i både praktiska och teoretiska ämnen kring handikappidrott och hälsa. Skillnaden mot profilen på allmän kurs är att du endast läser idrotts- och hälsorelaterade ämnen samt ämnen du kan ha nytta av för ett självständigt liv.

Kursinnehåll
Du får möjlighet att prova på en mängd aktiviteter. Beroende på gruppens sammansättning kan det handla om både individuell idrott såväl som lagidrott. Utifrån din studieplan kan det ingå ämnen som anatomi och fysiologi, träning och träningsplanering, om skador och hur man förebygger dessa, mental träning och stresshantering, friluftsliv, att hantera nödsituationer, idrotten och samhället, kroppsidealet och doping, kost och matlagning, vardagskunskap, idrottsledarskap, fritídskunskap samt mycket praktisk motion och idrott.

Du utvecklar dig själv och kan finna den idrott som passar dig och dina behov av träning bäst. Du får också tillfälle att utveckla ditt engagemang för uppdrag i olika idrottsföreningar. Förutom traditionella studier lägger vi stor vikt vid att utveckla din personlighet och din relation till andra människor.

Valjeviken har mycket goda träningsmöjligheter med modern idrottshall, simhall med mängder av faciliteter, lokaler för styrketräning och fysioterapi, närhet till ridklubb och golfbana. Här finns hög kompetens inom pedagogik och behandling.

För dig med funktionsnedsättning finns möjlighet till stöd/träning hos fysioterapeut och arbetsterapeut samt till assistans dygnet runt. Det finns också tillgång till kurator. På skolan anordnas ofta aktiviteter efter skoltid.

Kostnader
Undervisningen på folkhögskolans kurser är avgiftsfri. För varje termin tas en kostnad av 600 kronor ut för att täcka kostnader för visst material, studieresor, fester mm. Kostnaden för kost och logi i enkelrum med dusch och toalett är 4 200 kr per månad. Väljer du att bo på korridor (delad dusch/toalett) betalar du 3 400 kr per månad. I vissa fall kan du som har en funktionsnedsättning få bidrag från hemkommunen för att täcka kostnader som ligger utanför undervisningen. Du betalar då själv en egenavgift.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Deltagaren studerar med individuell kursplan och studietakt. Genom idrottsinriktningen ska du kunna få kunskap om och insikt i vilken idrott och träning som passar dig bäst. Här får du också god kännedom om vad som krävs mental och fysiskt för att kunna prestera goda resultat och vårda sin hälsa. Ökad självkänsla, utvecklande av kreativa förmågor samt växande tillsammans med andra är också viktiga resultat av kursen.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://valjeviken.se/folkhogskola/langa-kurser/