Allmän kurs - Idrott och hälsa - motsvarande grundskolenivå

Ansökan stängd
Skola:
Valjevikens folkhögskola
Plats:
Sölvesborg - Blekinge län
Längd:
Individuellt anpassad.
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Skriftlig ansökan med personligt brev. Du erbjuds också ett studiebesök och, vid behov, prova-på-dagar.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: Avgift 600 kr/termin för Sv/v kopiering, studieresor, utflykter, kursmateriel, försäkring, vår/höstfest inkl. måltid, måltid vid jul och terminsavslutning.

Kontakt: Eric Sandström

Telefon: 0456-151 15

E-post:
eric.sandstrom@valjeviken.se

För dig med funktionsnedsättning.
Här finns möjlighet att läsa behörighet motsvarande grundskole- eller gymnasienivå samtidigt som du får utveckla dig och dina kunskaper inom idrott och hälsa.

Två profiler

Du kan välja två profiler och ett tillval på idrotten:

  • En profil med bredd för dig som har ett intresse av idrott men inte hittat till din sport eller vill prova-på fler. Du vill också få hjälp och stöd med att utveckla din fysiska hälsa och få mer vetskap och kost och egenträning.
    Målet ska vara att under kursen hitta till sin idrott och hitta till en förening/sport som finns i närheten av din hemort.

  • En profil med mer specialisering för dig som vill satsa på idrott och få till en maximal personlig utveckling och se hur långt det bär.

  • En möjlighet att välja parahandboll som tillval. Detta innebär en egen träningsgrupp som under ledning av instruktörer från Svenska Handbollsförbundet ger dig möjlighet att utveckla dina kunskaper inom parahandboll – gående eller i rullstol, vid tre tillfällen i veckan. Handbollsaktiviteterna som finns med i utbildningen är enligt Svenska Handbollförbundets tävlingsklasser för gåendeklassen och rullstolshandbollen. Detta drivs som ett projekt och du kan läsa mer på Svenska Handbollsförbundets hemsida https://www.svenskhandboll.se/Parahandboll. Förutom dessa tillfällen följer du kursplanen nedan. 

Oavsett vilken inriktning du söker kan du på denna kurs kombinera ditt intresse eller din satsning med att läsa in vissa kärnämnen/gymnasiegemensamma kurser eller allmänna ämnen. Se allmän kurs behörighet.

För dig som redan har din behörighet finns en särskild kurs med där du på heltid kan utveckla dig inom idrottsämnen eller göra en satsning inom just din idrott. För information om denna kurs, se kurs Idrott/hälsa/ledarskap. Det är också tillsammans med deltagare på denna särskilda kurs som du utvecklar dina idrottskunskaper.

Valjeviken har mycket goda träningsmöjligheter med modern idrottshall, simhall med mängder av faciliteter, lokaler för styrketräning och sjukgymnastik samt närhet till ridklubb och golfbana. Här finns hög kompetens inom pedagogik och behandling.

KURSENS LÄNGD – 1-3 år.
KURSSTART – 17 Augusti 2023. Därefter i mån av plats.
ANSÖKAN – 30 april. (Nytt förlängt datum)

Antagningskriterier:
Se Allmän kurs respektive kurs Idrott/hälsa/ledarskap

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Deltagaren studerar med individuell kursplan och studietakt. Kunskaper inom engelska, svenska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, historia och religionskunskap ska ge dig som deltagare ökade möjligheter till delaktighet i samhället eller behörighet för studier på gymnasienivå/högskola. Ökad självkänsla, utvecklande av kreativa förmågor samt växande tillsammans med andra är också viktiga resultat av kursen. Genom idrottsinriktningen ska du kunna få kunskap om och insikt i vilken idrott och träning som passar dig bäst. Här får du också god kännedom om vad som krävs mental och fysiskt för att kunna prestera goda resultat och vårda sin hälsa.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://valjeviken.se/folkhogskola/allman-kurs-profil-idrott-halsa/

Jag har blivit mer stabil, både mentalt och fysiskt

Paret Anna och Niclas går en budoutbildning tillsammans på Karlskoga folkhögskola. – Man blir en mer harmonisk och inlyssnande människa och det kan man ju komma vart som helst med sen, menar Niclas.

Läs hela artikeln

Valjevikens folkhögskola

Valjeviken, som är både folkhögskola, rehabiliterings-, kurscenter samt sport- och friskvårdsanläggning. Valjeviken betraktas ofta som funktionshinderrörelsens skola men här finns kursdeltagare både med och utan funktionsnedsättningar. Valjeviken har ett stort, modernt internat och är vackert belägen i västra Blekinge alldeles intill havet.

Läs mer om skolan

Postadress:
Valjevikens folkhögskola
Box 94
294 22 Sölvesborg

Besöksadress: Herrgårdsvägen 97

Telefon: 0456-151 15
E-post: info@valjeviken.se
Webbadress: https://valjeviken.se/