Allmän kurs - Människan i världen - fjärr

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Fornby folkhögskola
Plats:
Borlänge - Dalarnas län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs, Distanskurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du ska vara minst 18 år gammal och ha behörighet till gymnasiestudier från grundskolan. Personlig intervju har stor inverkan på antagning. Egen dator, med stabil internetanslutning, kamera, högtalare och mikrofon krävs.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 24 aug 2022 - 2 jun 2023

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Kostnader: Bekräftelseavgift 250 kr per läsår. Kostnader för kurslitteratur kan tillkomma.

Kontakt: Benita Lindholm och Kicki Björktorp

Telefon: 0243-239550

E-post:
bl@fornby.se

Behörighetsgivande kurs för dig som vill studera hemifrån. Du vill fördjupa dina kunskaper om klimat, demokrati och samhälle och om hur du som människa i världen kan bidra till en positiv utveckling.

Även för dig med svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Kursbeskrivning

Kursen Människan i världen är utformad för dig som vill utbilda dig, men av olika anledningar inte har någon möjlighet eller önskan att studera på en fysisk skolenhet. Kursen är upplagd med schemalagda lektioner varje dag där vi träffas på vår digitala plattform.

Genom den här kursen har du chans att studera helt och hållet hemifrån, men samtidigt få en nära kontakt med dina medstuderande och lärare, eftersom ni möts varje dag i Google Meet som är en del av vår lärplattform Google Workspace for Education. 

I kursen ingår samtliga de ämnen som krävs för allmän behörighet för att kunna söka till eftergymnasiala studier. Ämnena läser du till stora delar integrerade i de teman som utgör kursens kärna. 

För att nå grundläggande behörighet kan du behöva läsa mellan ett och tre år på folkhögskola, beroende på hur mycket du har studerat förut. Du söker kursen för ett läsår i taget och du kan också enkelt fortsätta dina studier vid en annan allmän kurs och skola efter ett läsår, om du skulle önska det. 

Kursens teman

Under ett läsår arbetar vi i kursen igenom fyra teman. Dessa teman uppdateras kontinuerligt för att följa omvärldens förändringar, men du kan alltid vara säker på att du får läsa för behörighet och att du får utveckla dig själv inom områden som kan göra dig till en kunnig, medveten och aktiv deltagare i världen.

Dessa teman kommer vi behandla under läsåret:

Det fanns inget dåligt väder, bara dåliga kläder
Vi människor konsumerar som aldrig förr och klimatfrågan är het, på flera sätt. Vi tittar
närmare på hur exempelvis klädindustrin påverkat och påverkar klimatet och vi fördjupar oss i vilken makt vi som konsumenter har att påverka politiker, företag och samhälle mot en positiv utveckling för både människa och miljö. 

Hur kan jag som enskild människa påverka storföretagen till att tänka hållbart? Det är den stora frågan i temat.

“Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är”
Rubriken till detta tema lånar vi av Edith Södergran (1892-1923). Temat behandlar frågor om jämställdhet, jämlikhet, orättvisor, mänskliga rättigheter, människors olika villkor i världen. Ja, inom detta tema är det helt enkelt individens okränkbarhet som står i fokus. 


Inom detta tema är det individens okränkbarhet som står i fokus.


“Demokrati är teorin om att vanliga människor kan göra ovanliga saker.”
- James Reston, journalist. Demokratin 100 år, vad innebär det? Vi tittar närmare på vad som hänt under dessa hundra år. Hur ser det ut idag och vad innebär demokrati? Dessutom lär vi oss om olika sätt att åstadkomma förändring i vår samtid och samhälle. 

Temat behandlar frågor kring demokrati och hur vi kan använda oss av demokratiska forum för att göra våra röster hörda.


“Injustice anywhere is a threat to justice everywhere”
Martin Luther Kings ord från 1963 är lika sanna idag. Sedan 1948 har vi haft de mänskliga rättigheterna på pränt. Vad står det i de 30 artiklarna och hur ser det egentligen ut med mänskliga rättigheterna i vår värld idag? “Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.” 

Detta tema innefattar väldigt mycket och tillsammans vänder, vrider och analyserar vi de olika artiklarna i FNs deklaration om mänskliga rättigheter.

 

Studieform: Fjärrstudier dagtid, dvs schemalagda lektioner utan närträffar. 

Teknikkrav: Egen dator, med stabil internetanslutning, kamera, högtalare och mikrofon krävs. 

Fornby folkhögskola

Fornby folkhögskola ligger i Borlänge med en filial i Falun. Region Dalarna är vår huvudman. Vi har allmänna behörighetsgivande kurser, profilkurser med konst- och hantverksinriktning och fritidsledarutbildning. Vi driver ett folkhälsoarbete för demokrati, samhällsengagemang, livslångt lärande och delaktighet i kulturen. Vi strävar efter att vara en mångkulturell folkhögskola.

Läs mer om skolan

Postadress:
Fornby folkhögskola
Box 5016
781 05 Borlänge

Besöksadress: Fornbyvägen

Telefon: 0243-23 95 50
E-post: info@fornby.se
Webbadress: http://www.fornby.se/