Design

Profilkurs Leksands folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Design påverkar vår vardag och är en viktig del av samhällsutvecklingen. Designlinjen på Leksands folkhögskola ger dig en grundläggande orientering i formgivning och visuell kommunikation. Den förbereder dig som ska söka vidare till högre designutbildningar, men passar också för dig som vill ta ett steg i karriären, kompetensutveckla dig, ändra inriktning eller helt enkelt vill förkovra dig i designområdet.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: personligt brev med motivering, självporträtt, intervju

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 2 jun 2023

Kostnader: Externat 1 700 kr/månad (fika + lunch), Internat 4 600 kr/månad (frukost, fika, lunch samt boende)

Kontakt: Fia Palmgren

Telefon: 0247 - 648 25

E-post:
fia.palmgren@leksand.fhsk.se

Design och Visuell kommunikation
Kursens huvudämnen är design och visuell kommunikation där produktformgivning, inredning, illustration, grafisk design och rörlig form/interaktiva medier ingår som delmoment.

 

Designprocessen är den röda tråden och genom både teoretiska och praktiska övningar får du möjlighet att utforska formgivningens värld och få en inblick i de olika delarna av designyrket.

 

Kursinnehåll
I kursen ingår grundläggande kunskaper i:

rit- och skissteknik
kroki
bildkomposition
illustration
formspråk
konstnärlig grund
bygga modell
digitala verktyg för två- och tredimensionella gestaltningar
rörlig media
orientering i olika material
färglära
copy
konst- och designhistoria

 

Fokus under kursen kommer också vara att kunna skapa och presentera en individuell portfolio, vilket är den handling som nästan enbart används som merit- och ansökningshandling inom designbranschen.

 

Kommunikation är alla människor inbegripna i. Därför anser vi det viktigt att förstå och behärska kommunikation på ett djupare plan och lägger vikt vid att träna både skriftlig, muntlig och visuell presentation.

 

Yrkesverksamma gästlärare
Tillsammans med utbildningens huvudlärare är det yrkesverksamma gästlärare med lång erfarenhet inom sina områden som undervisar. De ger dig en verklig inblick i vad designyrket innebär. De inspirerar, utmanar, vägleder och ger feedback så att du kan skaffa dig den plattform du behöver för att kunna ta dig vidare till det mål du satt upp.

 

Bland annat kommer du undervisas av Per José Karlén - illustratör och grafisk formgivare, Jon Eliason – inredningsarkitekt och produktformgivare, Martin Sandström – industridesigner och Anna Elzer Oscarsson – formgivare.

 

Engagemang och eget driv
Din insats är ett stort engagemang och eget driv. Under din tid här har du möjlighet att utforska din egen kreativa process och uttryck. Träna, testa, utforska och utvecklas med ett stort stöd och handledning får dina lärare. De finns där för dig, men det är du som gör jobbet! Designsal och projektrum har du tillgång till dygnet runt alla dagar under utbildningstiden. 

 

Vi ser gärna att du har din egen laptop och ritplatta, men det finns också stationära datorer med nödvändiga programvaror och några ritplattor att låna på skolan. Adobe Creative Suite kan du skaffa till studentpris när du påbörjat utbildningen.

 

Utbildningens mål
Utbildningens mål är

 

att deltagarna har fått en grundläggande kunskap i designprocessen och redskap för att
kunna visualisera och gestalta sina idéer,

 

att de har en förståelse för metodiken och hur processen ser ut från idé till färdig presentation och

 

att var och en fått utforska sin egen kreativa process och uttryck.

 

Med det kan varje deltagare skapa arbetsprover, portfolio eller presentationer för sina nästa steg oavsett om det är att söka högre designutbildning, söka uppdrag eller presentera projekt för eventuella intressenter till exempel.

 

Studiebesök och samarbeten
Vi kommer att göra studiebesök och studieresor under utbildningen. Det blir också ett eller ett par gemensamma projekt med de andra utbildningar på skolan. Utbildningarna är Bokbinderi, Keramisk form, Metall/Silversmide och Allmän kurs med inriktningarna e-sport, handel/butik/kommunikation och personlig utveckling. Dessutom finns möjligheten att jobba med egna samarbetsprojekt över utbildningsgränserna.

 

Studera ett eller två år
Utbildningen är ett år med möjlighet att ansöka till ett andra år. Till år två ansöker du med ett eget projekt eller inriktning för att fördjupa dina kunskaper inom ett visst designområde. Det kan till exempel vara visuell kommunikation, illustration, inredningsdesign eller produktformgivning. Under år två har du en arbetsplats i designsalen och kontakt med en mentor som handleder dig på plats, men också delvis via vår digitala utbildningsplattform. 

 

Efter utbildningen
Det här är en förberedande utbildning för dig som vill söka dig vidare inom:

Visuell kommunikation
Illustration
Grafisk design
Inredningsdesign
Produktformgivning
Industridesign 

 

Studieekonomi och boende
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel. Du betalar för material, boende och mat samt studieresor. Du kan bo på skolan under studietiden. 

 

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev och ett självporträtt, tecknat eller målat, i A4 format.

 

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.leksand.fhsk.se/utbildningar/design/

Leksands folkhögskola

Personlig utveckling och skapande i olika former är viktiga ingredienser i alla våra utbildningar. Vår vision är att vara en kreativ och dynamisk mötesplats där du får möjlighet att växa. Vi har utbildningar inom hantverk, form och design, entreprenörskap och allmän kurs med profilerna personlig utveckling och butik/handel/kommunikation. Skolan ligger vackert belägen vid Siljans strand, på promenadavstånd från Leksands centrum. Här finns plats för cirka 200 studerande.

Läs mer om skolan

Postadress:
Leksands folkhögskola
Box 281
793 26 Leksand

Besöksadress: Siljegårdsvägen 21 Åkerö

Telefon: 0247-648 00
E-post: info@leksand.fhsk.se
Webbadress: http://www.leksand.fhsk.se/