Keramisk form

Ansök nu
Grundläggande utbildning i keramisk formgivning. Teckning, målning och presentationsteknik ingår. Praktik varvas med teori. Vi vill stimulera och utveckla designtänkande, formkänsla och uttrycksvilja. Kursen utgör för många en grund för högre studier.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Ansök senast: 15 april 2022

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: personligt brev med motivering, självporträtt, intervju

Kostnader: Externat 1 700 kr/månad (fika + lunch), Internat 4 600 kr/månad (frukost, fika, lunch samt boende)

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 2 jun 2023

Kontakt:
AnnaSofia Mååg

Telefon: 0247 - 648 04
E-post:
annasofia.maag@leksand.fhsk.se


Fler kurser inom: Drejning , Raku , Drejning , Glasyr , Stengods , Lera

OBS!
Ansök senast
15 april 2022

Vill du lära dig hur lera kan användas inom konsthantverk och design?
Vi erbjuder en grundläggande utbildning i keramik. Teckning, målning och presentationsteknik ingår. Vi vill stimulera och utveckla designtänkande, formkänsla och uttrycksvilja. Halva studietiden ägnas åt konstnärlig grundträning.

Kursen behandlar material och teknik för såväl konsthantverk som keramisk design. Du som söker kan ha olika målsättningar med dina studier. För många leder kursen vidare till högskolornas keramikutbildningar. Mer än hälften av våra studenter har under de senaste fem åren fortsatt till en högre konstnärlig utbildning.


Tidigare erfarenhet av keramik från gymnasium eller studiecirklar är bra, men inte nödvändigt. Vi tycker att det är viktigast med ett uppriktigt intresse. Läs mer om utbildningen på hemsidan. Där ser du också vad gamla elever tycker om utbildningen.

Ämnen
Keramik:
Första och andraårselever arbetar tillsammans i verkstaden där hantverksutbildning, teori och materialkunskap varvas med uppgifter i syfte att utveckla formkänsla och konstnärligt uttryckssätt. Arbetet består av gemensamma formuppgifter, genomgångar och individuella övningar. Vi går igenom olika sätt att forma leran där en stor del av tiden ägnas åt drejövningar. Även dekortekniker och olika modeller för glasyrframställning behandlas. Saltbränning görs ungefär en gång per läsår.

Eleverna i årskurs två har större frihet att formulera egna uppgifter som dock ska tidsbegränsas och redovisas. Som student förfogar du över en egen arbetsplats med drejskiva. Skolan har tre elektriska ugnar, en gasolugn, två saltugnar och en rakuugn. Material finns för bygge av diverse enklare ugnar.
Verkstaden är öppen även under kvällar och helger och ansvaret för dess skötsel har vi tillsammans.

Bild:
Här får du grundläggande kunskaper i kroki, modellmålning, skissteknik, perspektiv- och färglära för att utveckla ditt personliga bildspråk och främja din konstnärliga utveckling. Bildundervisningen är en viktig del i framställningen av arbetsprover för elever som tänker söka till en högre konstnärlig utbildning.

Photoshop:
Bildredigering i Photoshop ingår för att underlätta framställning av arbetsprov för högre studier. Tillgång till datorer, scanner, digitalkameror, Internet och IT-handledning.

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel. Du betalar för ditt eget material och bränningar.

Eventuellt kan du läsa kärnämnen för särskild behörighet. Ange önskemål i ansökan.

Besök oss
Välkommen hit för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. För att du ska få ett så bra mottagande som möjligt kontaktar du kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök.

Ansökan
Arbetsprov omfattande ett tecknat eller målat självporträtt i A-4 format tillsammans med vår ansökningsblankett och övriga handlingar ska vara skolan tillhanda senast den 15 april  men du är alltid välkommen att kontakta oss med en förfrågan om eventuell återbudsplats. Lärare och elevrepresentanter deltar i urvalet.

 

VÄLKOMMEN MED DIN ANSÖKAN!

Länk till kursen på skolans webbplats
https://leksand.fhsk.se/utbildningar/keramisk-form/