Allmän kurs Funkis 2022/23

Ansök nu

Allmän kurs Funkis 2022/23

Malungs folkhögskola

Ansök nu

Vänder sig till dig med lättare intellektuell funktionsvariation.

Kursens syfte är att stärka individens självständighet och självkänsla genom både teoretiska och praktiska studier.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Inga antagningsvillkor

Kostnader: All undervisning på folkhögskolan är avgiftsfri. Läs mer på hemsidan.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2022 - 9 jun 2023

Kontakt:
Andreas Hedlund

Telefon:
E-post:
andreas.hedlund@malungsfolkhogskola.se


Vi arbetar i temaform, vilket betyder att vi samarbetar över de traditionella ämnesgränserna och låter olika teman styra lektionernas innehåll.

De praktiska inslagen varierar beroende på vilket tema vi studerar. Undervisningen sker bland annat genom lärarledda lektioner, föreläsningar, studiebesök och projekt. Vi är både ute och inne och arbetar för att aktivera och utmana såväl kropp som själ.

Du läser i din takt, utifrån dina förutsättningar. I studietiden på Malungs folkhögskola ingår också skolgemensamma aktiviteter. Här lär vi för livet.
Hälsa och demokrati är bärande delar i allt vi gör på skolan.

 

Om Allmän kurs

Allmän kurs ger dig möjlighet att läsa in grundskolan och gymnasiet, eller komma igång med studier.

Slutförda studier på gymnasienivå ger dig grundläggande behörighet för att söka vidare till högskola eller yrkeshögskola.

På Allmän kurs får du inte betyg utan ett studieomdöme, som ligger till grund för antagning till högskola i en särskild kvotgrupp.

De allmänna ämnen som ingår i studier på gymnasienivå är svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, naturkunskap och religion.

Studietiden på Allmän kurs är generellt sett 1-3 år, beroende på din tidigare studiebakgrund och målsättning. Heltidsstudier omfattar ca. 20 lärarledda studietimmar per vecka och därutöver självstudier.

Kursens syfte

  • ge en helhetssyn på människa, samhälle, kultur och natur
  • stärka demokratiska värderingar
  • utveckla individen genom lärande i grupp
  • utveckla den egna kreativa förmågan
  • uppmuntra till fortsatta studier och/eller arbete
  • genom ökad självkännedom ge de studerande bättre förutsättningar för att leda sig själva vidare till studier och/eller arbete

Vår allmänna kurs utgörs av tre studiegrupper:

Du söker en inriktning utifrån dina behov. De tre inriktningarna har delvis gemensam studietid, och det är inget problem att ändra inriktning under studietiden.

Allmän Kurs Funkis 

Vänder sig till dig med lättare intellektuell funktionsvariation.

Kursens syfte är att stärka individens självständighet och självkänsla genom både teoretiska och praktiska studier.

Kursen ska ge en samhällsbild av Sverige och övriga världen genom TV/tidningar, internet och diskussioner.

Deltagarna ska få förståelse för hälsan genom motion, friluftsliv, avslappning, kostlära och matlagning. Viktiga inslag är också kulturupplevelser i form av dans och musik, färg och form samt drama.

Allmänna ämnen som svenska, engelska, geografi, historia, religion, naturkunskap och matte ingår i kursen. Vi gör också flera studiebesök och en längre studieresa.
Under året ges många möjligheter till möten med deltagare från övriga kurser.

Kostnader

All undervisning på folkhögskolan är avgiftsfri. Vi erbjuder internatboende, och mer information om priser för boende hittar du på vår hemsida. En omkostnadsavgift tillkommer: 400 kr/termin för internatboende, 600 kr/termin för övriga. Kostnader för material och läromedel kan tillkomma.

Studiemedel

Kursdeltagare kan få studiehjälp till och med vårterminen det år de fyller 20 år. Studiehjälpen består av studiebidrag, inackorderingstillägg och extra tillägg.

Studerande över 20 år kan söka studiemedel (bidragsdel och lånedel). Söks hos CSN. Mer information finns på www.csn.se och
www.folkhogskola.nu

Kan erhållas på kursen

Kursen är omdömesberättigande och ger möjlighet till grundläggande behörighet samt särskilda behörigheter. Du får intyg på detta och på vad du läst i övrigt.