Modeakademin, design & sömnad

Mora folkhögskola


Ansökan stängd
Modeteckning, formgivning, mönsterkonstruktion och sömnad. I den här kursen arbetar vi kreativt, problemlösande och konstnärligt med mode och design.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Sista ansökningsdag 17 maj 2020, därefter löpande antagning i mån av plats.

Kostnader: Läs om de kostnader som de studerande har på skolans hemsida

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2020 - 11 jun 2021

Kontakt:
Lina Gabrielsson

Telefon: 0250-942 44
E-post:
lina.gabrielsson@morafhsk.se

Modeakademin erbjuder ett år med mönsterkonstruktion, sömnad och designprocess. Vi utforskar olika tekniker inom sömnad och formgivning genom olika projekt. Vi diskuterar mode och konsumtion samt textila material i relation till hållbar miljö. Vi lägger stor vikt vid presentationsteknik där det ingår att sammanställa designboards samt egen portfolio, vilket möjliggör att med handledning genomföra en ansökan till de textila högskolorna.

Tidigare kursdeltagare finns idag på Textilhögskolan Borås, Beckmans, HDK Steneby och Tillskärarakademin.

Sömnad och Mönsterkonstruktion 60%

Grundläggande och avancerad mönsterkonstruktion. Konstruera mönster för unika plagg i skala 1:4 och efter personliga mått. Toileprovning och mönsterförändring för en bra passform.

Du lär dig sy kläder på ett hantverksmässigt och rationellt sätt, övar sömnadsteknik inom det breda textila fältet. Detalj- och plaggsömnad efter egen mönsterkonstruktion. Vi arbetar klassiskt och experimentellt med tredimensionella textila ytor. Målet är att kunna addera konstnärliga detaljer till dina kläder för att skapa unika plagg.

I ämnet materiallära får du inblick i hela produktionsprocessen. Fibrer och tygers egenskaper, deras användningsområden, efterbehandling och skötsel. Målet är att öka kunskapen om olika material samt bli miljö och kvalitets medveten.

Dräkt och modeteori ger dig möjlighet att inspireras och fundera kring begreppen kläder och mode. Målet är att du ska känna till och kunna orientera dig i historien.

Designkurser 40%

Övergripande för designdelen är att förstå processarbete och utveckla ett eget uttryck.

Grunder i kroki, teckning, färglära och skissarbete inför det textila arbetet.

Modeteckning ger färdigheter i figurteckning och modeillustration. Målet är att få baskunskaper och färdigheter inom det konstnärliga området.

Photoshop samt detaljerade plaggskisser inför mönsterkonstruktionsarbetet.

Praktisk och teoretisk kurs i screentryck. Vi arbetar med mönsterrapporter och dator-layout. Målet är att formge mönster och trycka tyg.

Olika former av redovisningar och samarbetsprojekt i form av utställningar och modevisningar genomförs i samråd med kursens deltagare.

Vi välkomnar dig som har ambition och vill utvecklas i ett högt tempo tillsammans med oss! 

Arbetsprover för sökande Modeakademin

Du som söker Modeakademin bör kunna beskriva i ditt personliga brev hur du tänker att kursen ska bidra till din personliga utveckling och skapa möjligheter för din framtid. Vi ber dig att reflektera över kursinnehållet och hur det stämmer överens med vad du tycker är viktigt för att det ska bli ett bra år på folkhögskolan. Det personliga brevet väger tungt vid ansökan.

Arbetsprover för sökande Modeakademin

  • Något tecknat/målat från ditt kylskåp
  • Ett collage som visar din bild av mode (collaget görs i valfria tekniker)
  • En eller flera bilder på något du sytt
  • Materialet ska vara i PDF format eller vanliga jpeg bilder, bifogas digitalt

Vi tror att du som söker tycker det är roligt att utrycka dig i bild och har en viss sömnadsvana. Ett modeintresse som också innefattar tankar om hållbar miljö. Det är viktigt med engagemang, lust och nyfikenhet.

Kravet på dig som söker är att du fyllt 18 år eller fyller 18 under höstterminen. När du tackat ja till en plats förbinder du dig att närvara och bidra till kursens gemensamma mål.

För att se mer vad vi gör på Modeakademin följ oss gärna på Facebook och Instagram.

 

Obligatoriska kostnader

Anmälningsavgift
Studerande på skolans kurser betalar en anmälningsavgift på 400 kr när man tackar ja till sin plats. Denna anmälningsavgift återbetalas efter 15:e kursdagen i form av avdrag från omkostnadsavgiften.

Anmälningsavgiften betalas ej tillbaka om man inte tar sin plats i anspråk.

Omkostnadsavgift
Studerande som bor på skolan betalar 400 kr/termin. Denna avgift faktureras tillsammans med första hyresfakturan. I denna avgift ingår kostnad för kopiering, utskrifter, obligatoriska studieresor, underhållning samt elevförsäkring.

Studerande som inte bor på skolan betalar en omkostnadsavgift på 700 kr/termin som faktureras. Utöver kostnader nämnda ovan ingår även kaffe/the/saft under skoldagar samt luciafika och två festmåltider.

Kurslitteratur och kursmaterial betalar deltagarna själva, ca 3 000 - 6 000 kr.