Kurbitsmålning

Ansök nu

En kurs där vi fördjupar oss i Dalarnas stolta penselhantverk; kurbitsmålning. Du övar penselteknik och får grunder för att kunna utöva på olika material.

Kurstyp: Sommar/helg/veckokurs

Studietakt: 100%

Längd: 5 dagar

Ansök senast: 15 april 2021

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Ansökan öppnar 5 jan 2021, sista ansökningsdag är 15 april. Antagning sker löpande.

Kostnader: Se hemsidan

Studiestödsnivå (CSN):
Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 9 aug 2021 - 13 aug 2021

Kontakt:
Mora folkhögskola

Telefon: 0250 - 94200
E-post:
info@morafhsk.se


OBS!
Ansök senast 15 april 2021

Konstnären Britt-Marie Nilsson ”BRITTA I DALARNA” från Nusnäs, Mora lyfter kurbitsmåleriet till nya höjder. Fräckt, djärvt och vackert samtidigt som traditionen och ursprunget känns så självklart närvarande. Hon bygger vidare i sin egen tradition och blandar dalamåleriets penselhantverk med den grafiska kalligrafin.

Kursen vänder sig till dig som gillar måleri/pensel hantverk och vill få kunskap och färdigheter i ett gammalt hantverk. De första dagarna gör vi övningar på pappersunderlag, därefter kan man kanske börja måla något man har med sig. Det brukar vara väldigt olika hur långt alla hinner och det går bra att sitta på kvällar och måla! 

Kurbitsmåleri kallas det folkliga och fantasifulla måleri som utövades av kringvandrande Dalmålare under 1700- och 1800-talen. Dessa prunkande och fantasifulla blomsterdekorationer kallades även rosmåleri och målades bl.a. på väggar, dörrar och möbler. 

Material

För målarunderlag färg och två penslar betalar ni 350 kr som betalas direkt till kursledare på plats. Naturligtvis får ni ta med er det ni vill måla om det inte blir för stort! Vi målar med vattenbaserad färg på kursen så vill ni grunda något så köp vattenbaserad grund.  

Kursledare

Konstnären Britt-Marie Nilsson ”BRITTA I DALARNA”  från Nusnäs, Mora är konstnär och formgivare med rötter och kunskap i Dalarnas folkkonst och formtradition, kurbits och dalahästmålning. 

https://www.brittaidalarna.se/

Facebook/Instagram: @brittaidalarna

Länk till kursen på skolans webbplats
https://www.morafolkhogskola.se/