Allmän kurs - gymnasienivå

Behörighetsgivande kurs Mora folkhögskola
Ansökan stängd
  • Studietakt:
    100%
  • Längd:
    1-3 år
  • Ansök senast:
    Ansökan är stängd
  • Kurstyp:
    Behörighetsgivande kurs
Allmän kurs som grundar sig på de gymnasiegemensamma ämnen du behöver och hantverk, hälsa och övriga allmänbildande ämnen.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Sista ansökningsdag 15 april, därefter löpande antagning i mån av plats.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: Läs om de kostnader som de studerande har på skolans hemsida

Kontakt: Andreas Marklund

Telefon: 0250-942 57

E-post:
andreas.marklund@morafhsk.se

Läs in gymnasiebehörigheter och/eller komplettera dina tidigare studier samtidigt som du utvecklar självförtroende, eget ansvar och allmänbildning. Estetisk verksamhet och friskvård ingår på schemat.

Mora Folkhögskolas allmänna kurs grundar sig på dina behov. Du kan få behörighet i gymnasiegemensamma ämnen svenska, engelska, matematik, naturkunskap, religion, samhällskunskap och historia. Du kan komplettera schemat med estetisk verksamhet, hantverk och friskvård. Om ditt schema tillåter finns ytterligare tillvalsämnen att välja. För bra studieresultat rekommenderas en blandning av teoretiska och praktiska ämnen. Därför förekommer vissa temadagar och andra gemensamma aktiviteter.

Grundläggande behörighet
Ämnen som ingår i en grundläggande behörighet för att kunna bedriva högre studier är svenska 1-3, engelska 5 och 6, matematik 1a-1b-1c, naturkunskap 1b, religionskunskap 1, samhällskunskap 1a1 och historia 1a1. Även möjlighet till särskilda behörigheter finns vid behov.

Omdöme
Folkhögskolan utfärdar omdöme, vilket jämställs med betyg när du söker till högskolan.

Ansökan
Du som söker Allmän kurs bör kunna beskriva i ditt personliga brev hur du tänker att kursen ska bidra till din personliga utveckling och skapa möjligheter för din framtid. Vi ber dig att reflektera över kursinnehållet och hur det stämmer överens med vad du tycker är viktigt för att det ska bli ett bra år på folkhögskolan. Det personliga brevet är viktigt för vårt gemensamma arbete under året.

Kravet på dig som söker är att du fyllt 18 år eller fyller 18 under höstterminen. När du tackat ja till en plats förbinder du dig att närvara och bidra till kursens gemensamma mål.

Obligatoriska kostnader

Anmälningsavgift
Studerande på skolans kurser betalar en anmälningsavgift på 400 kr när man tackar ja till sin plats. Denna anmälningsavgift återbetalas efter 15:e kursdagen i form av avdrag från omkostnadsavgiften.

Anmälningsavgiften betalas ej tillbaka om man inte tar sin plats i anspråk.

Omkostnadsavgift
Studerande som bor på skolan betalar 400 kr/termin. Denna avgift faktureras tillsammans med första hyresfakturan. I denna avgift ingår kostnad för kopiering, utskrifter, obligatoriska studieresor, underhållning samt elevförsäkring.

Studerande som inte bor på skolan betalar en omkostnadsavgift på 700 kr/termin som faktureras. Utöver kostnader nämnda ovan ingår även kaffe/the/saft under skoldagar samt luciafika och två festmåltider. 

Kurslitteratur och kursmaterial betalar deltagarna själva.

Om intresse finns kan en studieresa till Stockholm planeras. Då tillkommer en avgift på 500 kr. 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.morafolkhogskola.se/kurs/allman-kurs-gymnasieniva/

Fler kurser inom: Allmän kurs Gymnasienivå

Mora folkhögskola

Mora folkhögskola är en mötesplats där allmänbildning och självförtroende står i centrum. Här kan du utvecklas och studera i en generös och inspirerande miljö nära Siljan och Mora centrum. Möjlighet till ett rikt friluftsliv. Mora folkhögskola har även utbildningar förlagda  i Skattungbyn, utanför Orsa. Lokalerna är med några undantag tillgängliga för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mora folkhögskola
Yvradsvägen 29
792 34 Mora

Telefon: 0250-942 00
E-post: info@morafhsk.se
Webbadress: https://www.morafolkhogskola.se/

Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös

Sage Norrström, 22 år, går sitt tredje år på Allmän kurs på Region Uppsala folkhögskola. Men det var inte alls självklart att hon skulle söka sig till folkhögskolan. – I början satt jag ensam i ett grupprum under lunchen för jag vågade inte vara bland människor. Nu kan jag liksom stå och prata inför hela skolan. Alla stöttar varandra vilket jag tycker är jättehärligt.

Läs hela artikeln