Modeakademin, design & sömnad

Profilkurs Mora folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Modeteckning, formgivning, mönsterkonstruktion och sömnad. Modeakademin erbjuder ett år med mönsterkonstruktion, sömnad och designprocess. 

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Sista ansökningsdag 15 april, därefter löpande antagning i mån av plats.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: Läs om de kostnader som de studerande har på skolans hemsida

Kontakt: Lina Gabrielsson

Telefon: 0250-942 44

E-post:
lina.gabrielsson@morafhsk.se

 I den här kursen arbetar vi kreativt, problemlösande och konstnärligt med mode och design. Vi utforskar olika tekniker inom sömnad och formgivning genom olika projekt. Vi diskuterar mode och konsumtion samt textila material i relation till hållbar miljö. 

Stor vikt läggs vid presentationsteknik där det ingår att sammanställa designboards samt egen portfolio, vilket möjliggör att med handledning genomföra en ansökan till de textila högskolorna. 

 På kvällar och helger har du tillgång till sömnadsateljén samt bildsalen. 

Tidigare kursdeltagare finns idag på Textilhögskolan Borås, Beckmans, HDK Valand och Tillskärarakademin.  

 Kursplan  

 Sömnad och Mönsterkonstruktion 50% 

 • Grundläggande och avancerad mönsterkonstruktion. Konstruera mönster för unika plagg i skala 1:4 och efter personliga mått. Toileprovning och mönsterförändring för en bra passform. 
 • Du lär dig sy kläder på ett hantverksmässigt och rationellt sätt, övar sömnadsteknik inom det breda textila fältet. Detalj- och plaggsömnad efter egen mönsterkonstruktion. Vi arbetar klassiskt och experimentellt med tredimensionella textila ytor. Målet är att kunna addera konstnärliga detaljer till dina kläder för att skapa unika plagg.
 • I ämnet materiallära får du inblick i hela produktionsprocessen. Fibrer och tygers egenskaper, deras användningsområden, efterbehandling och skötsel. Målet är att öka kunskapen om olika material samt bli miljö- och kvalitetsmedveten.
 • Dräkt och modeteori ger dig möjlighet att inspireras och fundera kring begreppen kläder och mode. Målet är att du ska känna till och kunna orientera dig i historien. 

 Designkurser 50% 

 • Övergripande för designdelen är att förstå processarbete och utveckla ett eget uttryck.
 • Grunder i kroki, teckning, färglära och skissarbete inför det textila arbetet. 
 • Modeteckning ger färdigheter i figurteckning och modeillustration. Målet är att få baskunskaper och färdigheter inom det konstnärliga området.
 • Photoshop samt detaljerade plaggskisser inför mönsterkonstruktionsarbetet.
 • Praktisk och teoretisk kurs i screentryck. Vi arbetar med mönsterrapporter och layout. Målet är att formge mönster och trycka tyg.
 • Olika former av redovisningar och samarbetsprojekt i form av utställningar och modevisningar genomförs i samråd med kursens deltagare.

Vi välkomnar dig som har ambition och vill utvecklas i ett högt tempo tillsammans med oss! 

Du har möjlighet att söka ett fördjupningsår med samma upplägg. 

 Ansökan  

 Vi tror att du som söker tycker det är roligt att utrycka dig i bild och har en viss sömnadsvana. Ett modeintresse som också innefattar tankar om hållbar miljö. Det är viktigt med engagemang, lust och nyfikenhet. 

 Du som söker Modeakademin bör kunna beskriva i ditt personliga brev hur du tänker att kursen ska bidra till din personliga utveckling och skapa möjligheter för din framtid. Vi ber dig reflektera över kursinnehållet och hur det stämmer överens med vad du tycker är viktigt för att det ska bli ett bra år på folkhögskolan. Det personliga brevet väger tungt vid ansökan. 

Arbetsprover för sökande Modeakademin 

Teckna/måla av en möbel i ditt hem från olika vinklar

Ett collage som visar din bild av mode (collaget görs i valfria tekniker)

En eller flera bilder på något du sytt 

Materialet ska vara i PDF format eller vanliga jpeg bilder, bifogas digitalt i ansökan 

 Kravet på dig som söker är att du fyllt 18 år eller fyller 18 under höstterminen. När du tackat ja till en plats förbinder du dig att närvara och bidra till kursens gemensamma mål. Utbildningen är på gymnasial nivå. 

Ansökan gör du digitalt genom att klicka på knappen ”Ansök här”

När du ansöker får du skapa ett konto ”Mina Sidor” där du själv när som helst kan logga in och se dina ansökningar och status på dem. 

 Du får en bekräftelse till din e-postadress att din ansökan mottagits, därför är det viktigt att du anger en korrekt e-post. 

 Du som söker Mora folkhögskola uppmuntrar vi att läsa mer om skolformen.

Region Dalarna och Folkbildningsrådet fastställer de riktlinjer verksamhetsmål vi ska uppfylla. 

Omkostnadsavgift

Studerande som bor på skolan betalar 400 kr/terminDenna avgift faktureras tillsammans med första hyresfakturan. I denna avgift ingår kostnad för kopiering, utskrifter, obligatoriska studieresor, underhållning samt elevförsäkring.

Studerande som inte bor på skolan betalar en omkostnadsavgift på 700 kr/termin som faktureras. Utöver kostnader nämnda ovan ingår även kaffe/the/saft under skoldagar samt luciafika och två festmåltider.

Kurslitteratur och kursmaterial betalar deltagarna själva, ca 3 000 - 6 000 kr.

Följ kursen på Instagram: @modeakademin

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.morafolkhogskola.se/kurs/modeakademin/

Mora folkhögskola

Mora folkhögskola är en mötesplats där allmänbildning och självförtroende står i centrum. Här kan du utvecklas och studera i en generös och inspirerande miljö nära Siljan och Mora centrum. Möjlighet till ett rikt friluftsliv. Mora folkhögskola har även utbildningar förlagda  i Skattungbyn, utanför Orsa. Lokalerna är med några undantag tillgängliga för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mora folkhögskola
Yvradsvägen 29
792 34 Mora

Telefon: 0250-942 00
E-post: info@morafhsk.se
Webbadress: https://www.morafolkhogskola.se/

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln