Textilt Hantverk

Profilkurs Mora folkhögskola
Ansökan stängd
  • Studietakt:
    100%
  • Längd:
    1-3 år
  • Ansök senast:
    Ansökan är stängd
  • Kurstyp:
    Profilkurs

Vill du arbeta med färg och form? På Textilt Hantverk får du testa mjuk slöjd; väv, maskor, stygn, skinn samt träslöjd och smide. Kursen ger kunskap för en hållbar livsstil.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Sista ansökningsdag 15 april, därefter löpande antagning i mån av plats.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: Läs mer om kostnader på skolans hemsida

Kontakt: Berit Zetterqvist

Telefon: 0250 94200

E-post:
berit.zetterqvist@morafhsk.se

Textilt Hantverk

  • Textila tekniker
  • Färg och form
  • Miljö och hållbarhet

Textilt hantverk erbjuder introduktion till och utveckling av hantverkstekniker och utgör en bra grund för vidare utbildningar, men är lika givande för dig som fritt vill undersöka och utveckla ditt textila språk.

Dalarnas textila tradition och kulturarv är en självklar inspiration, men även aktiva konstnärer och konsthantverkare från länet och andra delar av Sverige och världen inspirerar.

Vi arbetar experimentellt och kreativt med en mängd olika tekniker och material med egen formgivning. Vävning, sömnad och broderi är basen. Du får även prova på andra textila tekniker såsom garntekniker, textiltryck, textilfärgning, skinnsömnad samt trähantverk och smide. Ett nära samarbete sker med kurserna Estetisk Plattform och Modeakademin. Viktiga inslag i kursen är studiebesök och utställningsarbete.

Kursen genomsyras av hållbarhetstänk och klimatsmart utveckling där återbruk är en naturlig del i kursen. För att kunna ta det textila hantverket in i framtiden behöver vi också känna till dess dåtid och därför vävs även historik in i samtliga moment. Vi jobbar med att tradera kunskap och vi värnar om det immateriella hantverket. Vi ser gärna sökande i alla åldrar och med olika erfarenheter och bakgrund för gruppens mångfald och gemensamma lärande.

Efter kursen kan du studera vidare på högre utbildningar inom textil och hantverk. Du kan också använda dina kunskaper som kursledare inom studieförbund, jobba i hantverkskollektiv eller utveckla eget klimatsmart skapande. Kursen kan också utgöra en kreativ paus eller leda till en rikare fritid.

 Du läser

  • Formgivning
  • Materiallära
  • Garntekniker
  • Broderi
  • Sömnad
  • Vävning
  • Färgning
  • Textiltryck
  • Skinnsömnad
  • Trähantverk

Följ kursen på Instagram: @textilthantverkmorafhsk

Ansökan

Vi vill att du presenterar dig själv i ett motiverande brev som innehåller dina mål och förväntningar på kursen. 

Kravet på dig som söker är att du fyllt 18 år eller fyller 18 under höstterminen. När du tackat ja till en plats förbinder du dig att närvara och bidra till kursens gemensamma mål.

Obligatoriska kostnader

Anmälningsavgift
Studerande på skolans kurser betalar en anmälningsavgift på 400 kr när man tackar ja till sin plats. Denna anmälningsavgift återbetalas efter 15:e kursdagen i form av avdrag från omkostnadsavgiften.

Anmälningsavgiften betalas ej tillbaka om man inte tar sin plats i anspråk.

Omkostnadsavgift
Studerande som bor på skolan betalar 400 kr/termin. Denna avgift faktureras tillsammans med första hyresfakturan. I denna avgift ingår kostnad för kopiering, utskrifter, obligatoriska studieresor, underhållning samt elevförsäkring.

Studerande som inte bor på skolan betalar en omkostnadsavgift på 700 kr/termin som faktureras. Utöver kostnader nämnda ovan ingår även kaffe/the/saft under skoldagar samt luciafika och två festmåltider.

Kurslitteratur och kursmaterial betalar deltagarna själva, ca 3 000 - 6 000 kr.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.morafolkhogskola.se/kurs/textilthantverk/

Mora folkhögskola

Mora folkhögskola är en mötesplats där allmänbildning och självförtroende står i centrum. Här kan du utvecklas och studera i en generös och inspirerande miljö nära Siljan och Mora centrum. Möjlighet till ett rikt friluftsliv. Mora folkhögskola har även utbildningar förlagda  i Skattungbyn, utanför Orsa. Lokalerna är med några undantag tillgängliga för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mora folkhögskola
Yvradsvägen 29
792 34 Mora

Telefon: 0250-942 00
E-post: info@morafhsk.se
Webbadress: https://www.morafolkhogskola.se/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln