Genom att använda handverktyg och dina egna händer skapar du mindre föremål i garvat läder att använda i många år. Här får du lära om verktyg, sömmar och de metoder du behöver.
Kursinnehåll:
Sömnad av föremål i läder och kunskap om läderhantverket. Praktiska övningar med sadelmakarsöm, sammanfogningar, laskningar, infärgnings-, och våtformnings-metoder samt avslutningar.
Läderhantverkets möjligheter i läderverkstan. Redskap och verktyg, läder, garvningsmetoder, egenskaper, historik, sömmar och detaljer. Planering och skisser, utläggning och tillskärning samt lädersömnad och finish. Start av eget projekt.
Genomgångar och handledning fortlöpande.
Materialet läder:
Vad är lädersömnad? Läderhantverkets historia, hudar av olika djurarter, garvat läder, exempel på föremål att jobba med. Materialhantering, behovet av beräkningar och skisser av (ett värdefullt, exklusivt och dyrt material), pröva med kartongmallar, tillskärning och sömnadsförberedelser. Hur används tråd, vax, sadelmakarnålar och vassa verktyg för ett lyckat resultat? Hållbar hantering och hur du kan bygga upp den grund du behöver av verktyg och litteratur.
Praktiskt arbete:
Genomgång av upplägget samt mindre övningar i sadelmakarsöm och laskning i garvat läder. Laskningar och flätningar för detaljer och sammanfogning samt dekorationer och präglingstekniker. Färga och våtforma läder samt avslutningar och efterbehandling.
Användning av tekniska mindre monteringar med spindelpressverktyg för nitar, öljetter och tryckknappar.
Att ta med om du har:
Ta med om du har- finns också att köpa på skolan- egna sybehör såsom lädersömnadsnålar, syring, (eller fingerborg), liten vass sax, naturgarvat läder om du har, förkläde eller oömma kläder.
Blyertspenna och anteckningsbok/skissbok.
Verktyg finns att låna.
Omfattning:
20 timmar + 20 timmar eget arbete
Kostnad och material:
Ett startkit kostar 100kr och du köper sedan det material, färgmängder och remmar du behöver i vår lilla butik, kostnader hänger på omfattningen av det egna projektet, ca 500-1000kr.
Välkommen att lära mera om läderhantverk!
Maud Wessman Dernebo, lärare och hantverkare