Skattungekursen - Odling, hantverk och omställning

Profilkurs Mora folkhögskola
Ansökan stängd
  • Studietakt:
    100%
  • Längd:
    1 år
  • Ansök senast:
    Ansökan är stängd
  • Kurstyp:
    Profilkurs

Skattungekursen är en kurs med fokus på praktiska och teoretiska moment relaterade till självhushållning, odling, omställning, lokal organisering och gemenskap.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Sista ansökningsdag 11 september, därefter löpande antagning i mån av plats.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 16 jan 2023 - 17 nov 2023

Plats för kursen: Skattungbyn, Orsa

Kostnader: Läs mer om kostnader för studerande på www.morafolkhogskola.se

Kontakt: Åsa Ringström

E-post:
asa.ringstrom@morafhsk.se

Skattungekursen ger praktiska kunskaper i hur vi tillsammans kan leva mer resursmedvetet, odla, bygga och att samarbeta i grupp. Under kursåret får du möjlighet att testa på olika redskap, teoretiska och praktiska, som kan användas för att skapa en hållbar livsstil i solidaritet med naturen och andra människor. Skattungekursen startade i slutet av 70-talet och har haft en stor påverkan på att forma Skattungbyn till en unik plats med mycket gemenskap, kultur och samarbete kring självhushållning. En fantastisk plats att spendera 10 månader!

 Under kursåret får du prova på vad som krävs praktiskt för att du själv ska kunna tillgodose dig delar av dina basbehov av mat, boende och kläder. Samarbete är en grundbult i denna process och vikten av gemenskap och hushållning tillsammans med andra är central. Exempel på kursmoment är matlagning, bakning av surdegsbröd, keramik, textil, kapa och klyva ved för husbehov, odling och tillvaratagande av skörd, förvaring och konservering.

Kursen har ingen bespisning eller städpersonal utan deltagarna organiserar gemensamt matlagning och städning. En del vaktmästarsysslor såsom skottning av snö, gräsklippning och mindre reparationer sköter kursdeltagarna också själva, med handledning av lärarna. Tanken är att du efter avslutad kurs ska ha ett stärkt självförtroende i att det är möjligt att påverka din livssituation och skapa ett meningsfullt liv.

Studiebesök och gästlärare

Vi gör många olika studiebesök under året, främst lokalt och en del längre bort. Vissa studiebesök är obligatoriska medan andra är valbara. Det finns också möjlighet att tillsammans organisera studiebesök och ta in gästlärare på kursen.

Förmöte

Du som antas till kursen får ett antagningsbesked som skickas ut via mail. Då får du träffa personal och de kursdeltagare som just avslutat sin kurs, se på kursens upplägg, lokaler, boenden och odlingsytor samt tillbringa en helg i byn. Förmötet kommer att äga rum 25-27 november 2022.

 

 

Följ kursen på Facebook/Instagram @skattungekursen

Följ kursens blogg

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.morafolkhogskola.se/kurs/skattungekursen/

Mora folkhögskola

Mora folkhögskola är en mötesplats där allmänbildning och självförtroende står i centrum. Här kan du utvecklas och studera i en generös och inspirerande miljö nära Siljan och Mora centrum. Möjlighet till ett rikt friluftsliv. Mora folkhögskola har även utbildningar förlagda  i Skattungbyn, utanför Orsa. Lokalerna är med några undantag tillgängliga för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mora folkhögskola
Yvradsvägen 29
792 34 Mora

Telefon: 0250-942 00
E-post: info@morafhsk.se
Webbadress: https://www.morafolkhogskola.se/

När andra gör något för klimatet är det enklare att göra något själv

Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.

Läs hela artikeln