![](/globalassets/deltagarberattelser/arkiv/amanda_mollytestimonial.jpg?preset=teaser)
Planerar att bli slöjdlärare
Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.
Lediga platser: Ja
Antagningsvillkor: Ansökan öppnar 7 januari, sista ansökningsdag är 15 april. Antagning sker löpande.
Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad
Internat: Ja
Kurstid: 23 jun 2025 - 27 jun 2025
Kostnader: Se hemsidan
Att laga och sy om kläder är väldigt aktuellt. Den här kursen fokuserar på stickade plagg. Du får inspiration, övning och bra tips för att förvandla gamla plagg till nya.
Det här är en kurs för dig som vill lära dig mer om hur stickade plagg kan lagas, förändras och förvandlas. Vi inspireras av dåtid och samtid, folklig dräkt och mode.
Hur och varför gjordes kläder om förr i tiden, vilka sätt och anledningar finns idag? Vi utgår från plagg vi har, ser dom på nytt sätt och ger dom nya värden.
Vi lagar trasiga plagg, fixar passformen eller ger plagg en ny funktion.
Vi gör och lär oss om hållbart mode genom:
Vi jobbar praktiskt med de plagg vi har med oss, vi lagar, förändrar storlek, passform eller stil, vi förvandlar gamla plagg till nya. Vi provar att klippa i stickat, att plocka upp maskor och att sammanfoga på olika sätt.
Vissa moment och övningar gör vi tillsammans, men tid finns också att jobba på sina plagg och få handledning. Vi delar med oss av kunskaper genom diskussioner och samtal, och hjälper varandra framåt i processen. Vi lär oss olika tekniker, men vi övar oss också i nya tankesätt för att se och ta tillvara det vi redan har.
Kursen passar både erfaren och oerfaren och kan vara första steget till en mer hållbar garderob, eller tid och rum att fördjupa sig, utforska sin kreativitet eller bara komma igång. Några i gruppen kanske är vana stickare, några har andra förmågor, men det är bra om du kan sticka räta maskor och någon typ av avmaskning.
Välkommen till en rolig kurs där du utvecklar din förmåga att ta hand om och utgå från det som redan finns.
Att ta med
Att ta med material är vår utgångspunkt. Du behöver:
Plagg och/eller textilier
Det kan vara trasiga platt, för små, förstora, plagg man inte gillar eller som man inte använder.
Ta gärna med en eller flera tröjor i någorlunda grovt garn. Det är lättare att lära sig på dessa.
Fråga gärna vänner och bekanta om avlagda, stickade plagg. Någon annans skräp kan vara vårat guld.
Tunna ullplagg typ underställ kan användas som detaljer. Stickade lappar som till exempel masktäthetsprover kan användas, ta med om du har!
Du kommer också att behöva ta med:
Materialkostnad
För att öva sticktekniska detaljer finns material och beskrivning för 100 kr. Visst övrigt material kommer finnas till försäljning.
Om kursledaren
Karin Sterner har undervisat och utbildat sig på bland annat Konstfack, Beckmans och Sätergläntan. Karin har en bakgrund inom modedesign men har lämnat fast fashion för mer hållbara alternativ. Hon var med och utvecklade REMAKE på Stockholms stadsmission och har jobbat som hemslöjdskonsulent.
Under sin modeutbildning jobbade hon med secondhandkläder som utgångspunkt, hon förvandlar oanvändbara kläder och tyger till något nytt.Hon brinner för hållbart mode – det ska vara roligt att klä sig och det går, utan att tära på planetens resurser.
Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.regiondalarna.se/morafolkhogskola/kurser/sommarkurser/vecka-26/re-knit-laga-forandra-forvandla/
Fler kurser inom: Textildesign Hantverk Textil / Vävning Mönster
Planerar att bli slöjdlärare
Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.
Mora folkhögskola är en mötesplats där allmänbildning och självförtroende står i centrum. Här kan du utvecklas och studera i en generös och inspirerande miljö nära Siljan och Mora centrum. Möjlighet till ett rikt friluftsliv. Mora folkhögskola har även utbildningar förlagda i Skattungbyn, utanför Orsa.
Postadress:
Mora folkhögskola
Yvradsvägen 29
792 34 Mora
Telefon:
0250-942 00
E-post:
info@morafhsk.se
Webbadress:
https://www.morafolkhogskola.se/