Möt Maria Tjäder tidigare deltagare på Allmän kurs

Möt Maria Tjäder, 28 år. Hon kommer ursprungligen från Rättvik men bor numera i Göteborg. Maria studerade på Mora Folkhögskola åren 2009-2011, Allmän kurs första året och Allmän kurs med inriktning ”Mat, miljö och hälsa” andra året.

Hej Maria, hur kom det sig att du började studera på Mora folkhögskola?
– Jag började gymnasiet 2008 men hoppade av strax därpå då jag inte trivdes i den sociala miljön. Jag tänkte att folkhögskola kunde vara ett bra alternativ för mig att läsa in gymnasiekurserna.

Vad gör du nu?
– Jag jobbar med hållbarhetsfrågor på ett arkitektkontor i Göteborg.

Vad tar du med dig från kursen in i ditt framtida liv?
– Studierna innebar ett stort eget ansvar men också många valmöjligheter. Lärarna var engagerade och inspirerande. Jag och många andra studenter växte under detta ansvar och blommade ut till att själv ta initiativ, ifrågasätta, och komma vidare i våra studier. Jag tar också med mig en stor respekt för människors olikheter och en grundtrygghet i vem jag vill vara.

Har du något minne från din skoltid som du vill dela med dig av?
– Det hände så mycket under mina två år på skolan! Jag kommer fortfarande ihåg hur magiskt det var att vara med i kören, att få så mycket tid till att skapa i keramikverkstaden, friluftsliv och att få möjligheten att åka till Kenya. Jag minns sammanhållningen på internatet, att vi umgicks hela tiden och hittade på så mycket kul tillsammans! De här åren var stora för mig.

Vad har du gjort efter studenten?
– Nu har det gått 10 år sedan jag gick ut, och jag har rest, bott och jobbat i flera länder. De senaste åren har jag bott i Göteborg. Här har jag studerat till civilingenjör och arkitekt på Chalmers och nu jobbar jag med hållbar arkitektur. Jag är glad att få fortsätta det kreativa spåret som jag hade på folkhögskolan.

Vad inspireras du av?
– Jordnära och härliga människor.

Vad vill du säga till någon som funderar på att söka till Allmän kurs?
– För min del var blandningen av åldrar, bakgrunder och intressen något som gjorde att jag trivdes bra. Låt det bli ett nytt kapitel, en ny chans, och njut av tiden på folkhögskolan.