Allmän kurs Steget - för dig som tidigare gått särskola

Sjöviks folkhögskola


Ansök nu
Allmän linje - du studerar svenska, matematik, idrott, musik, teater mm. Ett steg närmare eget boende.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Ansök senast: 1 maj 2020

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Studiebesök

Kostnader: Helinackordering

Studiestödsnivå (CSN):
Grundskolenivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 31 aug 2020 - 28 maj 2021

Kontakt:
Birgitta Henning

Telefon: 0226 - 678 14
E-post:
birgitta.henning@sjovik.eu

OBS!
Ansök senast 1 maj 2020

Steget

Sista ansökningsdag till höstterminen 2019: 1 maj! 

STEGETär kursen för dig som har gått särskola och vill fortsätta studera. Att gå på STEGET innebär ett steg närmare att klara sig själv och bo i egen lägenhet.

På STEGETfår du läsa allmänna ämnen som svenska och matematik. Här får du studera i din egen takt och på din egen nivå. Du får möjlighet att utvecklas både kunskapsmässigt och personligt.

Varje dag på internatet innebär en träning mot mer självständighet i vardagslivet. Du får också många nya vänner och umgås med kompisar både i skolan och på fritiden.

På STEGET studerar du i första hand

- svenska
- matematik

men även ämnen såsom
- drama
- musik
- dans
- scenarbete
- idrott
- kost

Dessutom gör du en hel del studiebesök tillsammans med gruppen.

Fritid och social träning

Du bor tillsammans med dina kurskamrater på Södergården och stödperson finns i boendet dygnet om. Stödpersonen hjälper dig i din träning att klara dig själv t ex att komma upp på morgonen, hygien, komma i tid till skolan, ta medicin, städning, tvätt, göra iordning fika mm.

Stödpersonen ordnar och deltar i fritidsaktiviteter på kvällar och de helger gruppen är kvar på skolan. Det kan vara aktiviteter som innebandy, karaoke-kvällar, disco, fiske och aktiviteter som är gemensamma för hela skolan. Gruppen gör också utflykter till bowlinghall, köpcenter, ridstall, badhus, skogen mm.

Att bo och plugga tillsammans är roligt och utvecklande. Personalen finns med i gruppen som stöd och samtalar med dig omkring just dina behov och funderingar.

Omfattning

Kursen omfattar två läsår om vardera ca 38 veckor. Man kan också välja att enbart gå ett läsår.

Boende och kostnad

All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri. Hyra av rum och ordinarie måltider kostar 5 215 kr/4 veckor i enkelrum. Som studerande på STEGET har du en förhöjd internatkostnad motsvarande 4,5 tim/veckan á 1 263 kr (inkl sociala avgifter).

Förhöjd internatkostnad  innebär anpassat enkelrum med egen toalett och dusch, boendestöd dygnet om, transporter, även akuta transporter dygnet om.

Se vidare under Om internatet.

Föräldrar berättar

”När Simon gick sista året på gymnasiesärskolan besökte han Sjöviks folkhögskola. Simon kände direkt att det var där han ville vara efter gymnasiet. Steget har känts som en bra sluss från skola till vuxen liv. Då Simon bott borta från hemmet under veckorna har de två åren på Sjövik gjort att han stärkt sin självkänsla, sin identitet och vuxit som människa. Genom att få sköta sig själv och i gruppgemenskapen som Steget har erbjudit, har Simon förberetts till ett idag självständigt liv. Åren på Sjövik har också varit nyttiga och positiva för oss anhöriga, då vi sett hur Simon har utvecklats i sin självständighet.” Simons mamma

”Jag har en dotter som har gått på Sjövik i två år. Under den tiden har hon utvecklats enormt mycket till en social, självständig person. Boendet är väl fungerande, men fantastiskt trevlig och engagerad personal. De får eleverna att fungera väl både under skoltid och fritid. Miljön är helt otrolig, vilket bidrar till att eleverna blir harmoniska.” Karins mamma

Studiebesök

Om du är intresserad av Steget tar du kontakt med oss för ett studiebesök. Det är första steget på din ansökan. Bestäm tid för ditt besök hos kursansvarig Birgitta Henning,  tel 0226-678 14,
e-post birgitta.henning@sjovik.eujovik.eu eller Sjöviks exp 0226 - 678 00 exp@sjovik.eu

Sista ansökningsdag är 1 maj. Därefter i mån av plats.

 

Länk till kursen på skolans webbplats
https://www.sjovik.eu/for-dig-med-funktionsnedsattning/steget/