Pennspetsen - distans

Profilkurs, Distanskurs Bollnäs folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs
Pennspetsen passar dig som vill arbeta med ett eget litterärt projekt.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du kan ansöka från och med det år du fyller 18 år.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 16 aug 2023 - 31 maj 2024

Träffar:
10 obligatoriska träffar

Kontakt: Maria Lang

Telefon: 073-059 67 10

E-post:
maria.lang@regiongavleborg.se

Pennspetsen är för dig som har ett påbörjat skönlitterärt projekt och vill förverkliga det. Du tilldelas en handledare som hjälper dig att utveckla ditt manus med sikte mot möjlig utgivning. Ditt manus kan vara en roman, en novellsamling eller en ungdomsbok.

En onsdag i månaden träffar du läraren och gruppen på skolan. Då samtalar vi om texter och böcker och diskuterar hur det går med det egna projektet. Vi delar med oss av tips och tankar som kan föra skrivandet framåt. När ditt manus börjar bli färdigt ger vi dig verktygen för att sälja in ditt manus till förlag.

Du träffar din handledare en gång under hösten och en under våren för att diskutera ditt manus. Naturligtvis får du vägledning även däremellan, om du behöver.

Handledare på pennspetsen

Maria Lang, kursansvarig
Maria Lang är utbildad folkhögskollärare och har läst litteraturvetenskap (vuxenlitteratur, barn- och ungdomslitteratur och fantasy), kreativt skrivande och svenska. Utöver detta har hon vidareutbildat sig inom bland annat kortfilmsmanus. Hon är kursansvarig på skrivarlinjen och arbetar som lärare på skrivarlinjens utbildningar.

Kerstin Svevar
Kerstin Svevar är skönlitterär författare, läroboksförfattare och har tidigare arbetat som lärare vid skrivarlinjen, Bollnäs folkhögskola. Hon har också jobbat på grundskola, gymnasium, komvux och högskola (kreativt skrivande).

Katja Timgren
Katja Timgren är född 1981 i Västerbotten. Hon debuterade 2004 med ungdomsromanen "Det jag inte säger" som belönades med priset Slangbellan för årets bästa barn- eller ungdomsdebut. 2009 kom hennes andra roman "Ingenting har hänt" som riktar sig till en vuxen publik. Katja är utbildad skrivpedagog.

Ansökan

Ansökan görs via webben och ska innehålla följande:

 • fullständigt ifylld ansökan med referenser
 • eventuella gymnasiebetyg
 • eventuella andra senare betyg
 • brev där du berättar om ditt skrivande, din skrivarbakgrund och varför du söker
 • fem sidor egen skönlitterär text samt synopsis och beskrivning av skrivprojektet

Från och med det år du fyller 18 år eller senare har du möjlighet att skicka in din ansökan. 

Fler kurser inom: Skriva Prosa Manus Biografi

Bollnäs folkhögskola

Bollnäs folkhögskola har ett varierat kursutbud med Allmän kurs, som ger behörighet till högre studier, och olika specialkurser inom musik, konst, trädgård och skrivande. Vi erbjuder även etableringskurser, studiemotiverande kurser och andra utbildningar som genomförs i samarbete med Arbetsförmedlingen samt kortare kurser och konferenser. Här studerar omkring 250 deltagare varje läsår.

Läs mer om skolan

Postadress:
Bollnäs folkhögskola
Skolallén 10
821 41 Bollnäs

Telefon: 0278-389 00 växel
E-post: bollnas.folkhogskola@regiongavleborg.se
Webbadress: http://www.regiongavleborg.se/bollnasfhs

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln