Aktivistverkstan - distans

Ansökan stängd

Är du intresserad av att förändra samhället? I denna kurs undersöker vi hur man gör det: vi lär oss metoder och verktyg för förändring tillsammans. Vi utforskar feministiska och antirasistiska rörelser och grupper som kämpar för klimaträttvisa. En stor del av kursen är praktisk.

Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs

Träffar:
2 obligatoriska träffar
10 obligatoriska nätträffar
1 frivillig träff
5 frivilliga nätträffar

Studietakt: 50%

Längd: 1 termin

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Vi välkomnar kursdeltagare med olika bakgrund och erfarenheter. Du behöver inte ha några förkunskaper kring ämnet. Viktigt att veta att vi kommer använda oss av olika digitala läroverktyg som Zoom och ItsLearning. Du behöver ha tillgång till en dator.

Kostnader: Att studera på Färnebo folkhögskola är kostnadsfritt. En administrativ avgift på 200 kr/termin tillkommer. Resor till ev. kursträffar samt kostnad för mat och övernattning bekostas av dig.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 16 aug 2021 - 17 dec 2021

Kontakt:
Viktor Eckert

Telefon: 029120275
E-post:
viktor.eckert@farnebo.se


Feministiska rörelser som kämpar för rätten till abort i Argentina och Polen, människor som organiserar sig för rätten till sina liv i #blacklivesmatter, människor som kämpar för sin lokalmiljö och social rättvisa i Skogsupproret i Sápmi och stora strejker för klimatet med Fridays for Future. Människor organiserar sig mot orättvisor runt om i världen, vad har varit lyckat och vad kan vi lära oss av dem? Vi undersöker metoder och verktyg för förändring! 

Några av frågorna som kursen tar upp är: 

  • Feministisk mötesteknik 
  • Podcastverkstad
  • Hur bygger vi rörelser där vi tar hand om varandra?
  • Varför blir vissa rörelser framgångsrika? 
  • Hur organiserarar man massaktioner? 
  • Måla den snyggaste banderollen
  • Hur opinionsbildar man för asylrätt och fri rörlighet?

Genom kursen får du verktyg och inspiration till att jobba med frågor som berör social rättvisa samt en mötesplats för att träffa människor som brinner för liknande frågor. I slutet av kursen skapar vi tillsammans en kampanj, aktivitet eller material som kan bidra till samhällsförändring!

Till vem vänder sig kursen

Kursen vänder sig till alla som är intresserade och nyfikna på frågorna och som vill förändra samhället. Ingen förkunskap behövs. 

Kursupplägg

Kursens omfattning är 50%, det vill säga halvfart. Det kommer vara en två timmars digital träff varje vecka. Kursen inkluderar tre helgträffar samt en studieresa. Alla förväntas läsa kortare texter, lyssna på något eller se en film eller kortare klipp varje vecka för gemensamma diskussioner. I slutet av terminen producerar vi någonting gemensamt. 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kursen ger kunskap i aktuella kamper runt om i Sverige och världen. Man ska ha fått en grundläggande förståelse för social rättvisa och om hur man kan organisera sig och vara en aktiv medborgare.

 

 

Länk till kursen på skolans webbplats
https://farnebo.se/kurser/aktivistverkstan/