Antirasism i praktiken

Ansök nu

Antirasism i praktiken

Färnebo folkhögskola

Ansök nu

Hur organiserar vi oss på sätt som är på allvar inkluderande? Hur motverkar vi rasism i våra rörelser? Hur kan vi skapa mer demokratiska mötesformer? Kursen innebär chans till lärande och självreflektion men också gemensamma samtal om strategier för verklig solidaritet mellan alla som vill skapa ett rättvist samhälle.

Kurstyp: Sommar/helg/veckokurs

Studietakt: 50%

Längd: Helgkurs med 3 veckors förberedande och uppföljande distansträffar

Ansök senast: 28 november 2021

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Inga förkunskaper krävs.

Kostnader: Kursen är gratis, eventuella rese- och boendekostnader kan tillkomma.

Studiestödsnivå (CSN):
Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 30 nov 2021 - 21 dec 2021

Plats för kursen: Solidaritetshuset, Tegelviksvägen 40, Stockholm.

Kontakt:
Carmen Blanco Valer

Telefon:
E-post:
carmen.blanco.valer@farnebo.se


Fler kurser inom: Samhälle

OBS!
Ansök senast
28 november 2021

 Att Sverige är starkt segregerat, inte bara när det handlar om sociala klyftor utan även baserat på rasistiska grunder, är ett faktum. Det visar exempelvis i Cemfors rapport Antisvart rasism och diskriminering på arbetsmarknaden som kom 2018. 

Men även om de flesta folkrörelser i Sverige är överens om att vi bör stå upp för alla människors lika värde och mot rasism, förblir samhället segregerat och majoritetssamhället är dåligt på att möta rasism i praktiken. Inte bara samhället blir splittrat och uppdelat som en konsekvens, segregationen återspeglas också inom folkrörelserna och i hur vi organiserar oss. Medlemmar och anställda i många av de traditionella folkrörelserna, som också har störst inflytande, speglar inte hur befolkningen ser ut i stort. Samtidigt blir organisationer där minoriteter samlas i trygga rum inte lyssnade på eller får lika mycket inflytande. De behöver dessutom möta en allt öppnare rasism från högerextremt håll.

Vilka medvetna eller omedvetna sätt att arbeta gör att bara en del känner sig inbjudna i de traditionella folkrörelserna som arbetar med internationell solidaritet, feminism, fred- samt miljö- och klimatfrågor? Hur visar vi solidaritet mellan rörelser och står upp för antirasism i praktiken när våra syskon blir utsatta? Hur står vi starka tillsammans mot rasismen? 

Kursen avser inte att ge några färdiga manualer att följa, utan vill bidra till processer av självreflektion och medvetenhet om rasistiska och koloniala strukturer som vi alla är påverkade av och som gör att vi omedvetet och utan avsikt reproducerar rasism. 

Kursupplägg 

Det centrala på kursen är att vi möts under en två dagar lång helgträff som bör ses som en helhet. Vi träffas i Solidaritetshuset i Stockholm den 4-5 december. Veckan innan träffen har vi ett digitalt upprop då vi delar material att läsa innan träffen. De två veckorna efter genomför du ett eget eller gemensamt miniprojekt för att testa dina nyvunna kunskaper. Kursen avslutas med en onlineträff där vi delar våra resultat med varandra. Vi lär oss av kunniga föreläsare men också av varandra.

 Gästföreläsare tillkommer.

Kunskap för förändring

Kursen är del i en serie kortare kurser som Färnebo folkhögskola ger under höstterminen 2021 under namnet Kunskap för förändring. 

De övriga kurserna i serien är:

 

 

 

Länk till kursen på skolans webbplats
https://farnebo.se/kurser/antirasism-i-praktiken/