Hur förändrar vi samhället i grunden?

Ansökan stängd

Hur förändrar vi samhället i grunden?

Färnebo folkhögskola

Ansökan stängd

Vad menar vi med systemkritik? Hur förhåller vi oss till greenwashing, sponsring och andra sätt att passivisera oss? Hur bygger vi allianser mot de som skapar ökade klyftor? En kurs för alla som vill diskutera hur vi kan förändra samhället i grunden. 

Kurstyp: Sommar/helg/veckokurs

Studietakt: 50%

Längd: Helgkurs med 3 veckors förberedande och uppföljande distansträffar

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du behöver inte ha några förkunskaper.

Kostnader: Kursen är gratis, eventuella rese- och boendekostnader kan tillkomma.

Studiestödsnivå (CSN):
Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 5 okt 2021 - 26 okt 2021

Kontakt:
Lars Igeland

Telefon:
E-post:
lars.igeland@farnebo.se


Fler kurser inom: Hållbar utveckling , Samhälle

Kursen är den andra i en serie kortare kurser som Färnebo ger under hösten 2021. I denna kurs lär vi oss om samhällsförändring som inte bara skrapar på ytan, utan som på allvar utmanar strukturer och samhällssystem.

Vi diskuterar hur våra rörelser kan vara positiva alternativ till konkurrenssamhället. Tävlar vi eller samarbetar vi? Hur stöttar vi varandra som medmänniskor och aktiva? Vi fördjupar oss i teorier om Makt och Motmakt, centrum och periferi och strategier mot kapitalism, rasism, gubbvälde och individualism. Glädje och solidaritet som metoder.  

Målet är att bli bättre på att förstå hur kamp och segrar i sakfrågor kan bana väg för en djupare förändring. 

Medverkar gör bl. a Mathias Wåg, mångårig aktivist och journalist som bland annat driver den systemkritiska bloggen Apans anatomi.

Kursupplägg

Det centrala på kursen är två dagars helgträff i våra lokaler i Österfärnebo. Veckan innan träffen har vi ett digitalt upprop då vi delar material att läsa innan träffen och de två veckorna efter genomför du ett eget eller gemensamt miniprojekt för att testa dina nyvunna kunskaper. Kursen avslutas med en onlineträff där vi delar våra resultat med varandra. Vi lär oss av kunniga föreläsare men också av varandra.

Du kan välja att vara med enbart under helgträffen, men för att få ut mer av kursen rekommenderar vi att du även deltar hemifrån veckorna innan och efter träffen. 

Kunskap för förändring

Kursen är del i en serie kortare kurser som Färnebo folkhögskola ger under höstterminen 2021 under namnet Kunskap för förändring. De övriga kurserna i serien är: