Makten över maten - distans

Profilkurs, Distanskurs Färnebo folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  3 veckor.
 • Ansök senast:
  5 oktober
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

Välkommen till en kortare kurs om matsuveränitet och klimaträttvisa i Sverige och Latinamerika! I kursen ingår kreativa workshops, aktivistverkstad och gemensam matlagning.  

 

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Motivering. Vi välkomnar kursdeltagare med olika bakgrund och erfarenheter. Du behöver inte ha några förkunskaper kring ämnet.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 okt 2022 - 9 nov 2022

Träffar:
1 obligatorisk träff
3 obligatoriska nätträffar
1 frivillig nätträff

Kostnader: Anmälningsavgift 100 kr. Kursmaterial, Mat och logi vid kursträffarna 500 kr.

Kontakt: Lars Igeland

E-post:
lars.igeland@farnebo.se

Vem styr över maten i Sverige och i världen? Hur kan vi stötta hållbara naturbruk hemma och globalt? Hur ser situationen ut för latinamerikanska miljö- och människorättsaktivister och vad är svenska företags roll i hoten de utsätts för? 

Lär dig hur vi tar makten över maten och försvarar vår jord – i Sverige och i Latinamerika. Vi lär oss om hur vi kan bidra till matsuveränitet, alltså att makten över maten finns i händerna på de som producerar och konsumerar den, istället för att styras av vinstintressen och storföretag. Matsuveränitet betyder också att maten ska produceras på ett hållbart sätt så att framtida generationer också kan förse sig och sina familjer med näringsrik mat.

Latinamerika är världens farligaste region för miljö- och människorättsaktivister, därför kommer kursen också att belysa deras situation, våldet mot dem och det krympande utrymmet för civilsamhället, inte bara i Latinamerika utan även globalt. Vilken roll spelar Sverige i utvecklingen och hur kan vi kämpa för solidaritet och en annan utveckling?

Kursen ges digitalt under tre veckor och vi möts under en kurshelg i Österfärnebo där vi har kreativa workshops om hur vi kan engagera oss. Vi planerar och genomför tillsammans projekt som kan se till att lyfta frågorna. Vi tillagar och äter lokalt producerad mat tillsammans.

På kursen medverkar La Via Campesina, en folkrörelse för småbönder i hela världen med stark förankring i Latinamerika, som var de som först myntade begreppet matsuveränitet. Folkrörelsen har också en gren i Sverige under namnet Nordbruk.

Kursen sker i samarbete med Jordens VännerLatinamerikagruppernaAfrikagrupperna och Nordbruk.

Till vem vänder sig kursen? 

Alla som är intresserade av hur vi kan bryta den globala industrins makt över maten, och skapa matsuveränitet och lokal hållbar matproduktion i Sverige och globalt. Både unga och gamla som vill veta mer och bli aktiva i dessa frågor. 

Kursens syfte

Målet är att öka kunskapen om matsuveränitet, klimaträttvisa och mänskliga rättigheter. Kursen syftar till att stärka engagemanget för globala rättvisefrågor med fokus på Sverige och Latinamerika.  

Kursupplägg 

Digital uppstart
Onsdagen den 19 oktober kl. 19.00
Panel med aktiva från Nordbruk, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna. Hoten och möjligheterna för en solidarisk och hållbar utveckling

Digital föreläsning
Onsdagen 26 oktober kl. 19.00
Vem styr över maten i våra butiker? Vad är kopplingen till Latinamerika?

Kurshelg i Österfärnebo
Lördag 29 oktober – söndag 30 oktober

 • Matsuveränitet i Sverige och Latinamerika.
 • Klimaträttvisa.
 • Hoten mot aktivister.
 • Gästtalare från Latinamerika.
 • Workshops för fördjupning och start av projekt.

Digital föreläsning
Onsdagen 2 november kl. 19.00
Om det krympande civilsamhället i Sverige och Latinamerika.

Digital avslutningsträff
Onsdag 9 november kl. 19.00
Rapporter från de olika projektarbetena.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Mer kunskap om matsuveränitet, klimaträttvisa och mänskliga rättigheter. Kursen syftar till att stärka engagemanget för globala rättvisefrågor med fokus på Sverige och Latinamerika.  

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://farnebo.se/kurser/makten-over-maten/

Färnebo folkhögskola

Färnebo folkhögskola är freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola. Vi är en mötesplats för människor som vill lära sig mer om globala frågor, rättvisa och förändring och vi arbetar utifrån mer än fyrtio års erfarenhet av folkbildning och lärande. Färnebo folkhögskola finns i Österfärnebo och Gävle. 

Vår vision är en värld där det råder rättvis fred och där vi hushållar med jordens resurser. En värld byggd på rättvisa och solidaritet där demokratiska och mänskliga rättigheter garanteras alla. En värld fri från rasism, sexism, homofobi och andra former av förtryck. 

Färnebo folkhögskolas kurser skapar möten som inspirerar till engagemang, kunskapssökande och ger insikt i våra gemensamma möjligheter att påverka världen.

Läs mer om skolan

Postadress:
Färnebo folkhögskola
Färnebovägen 874
811 74 Österfärnebo

Telefon: 0291-202 75
E-post: info@farnebo.se
Webbadress: http://www.farnebo.se/

Absolut något jag kommer fortsätta med i framtiden

Repanse Schweitz går en kurs i ekologisk odling och får lära sig lerbygge, korgflätning och odling. Nu drömmer hon drömmer om att starta eget i framtiden.

Läs hela artikeln