Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.
Sveriges skogsindustri är på många sätt ohållbar idag, något som allt fler blir medvetna om. Gamla skogar med stor biologisk mångfald avverkas och skogslandskapet präglas mer och mer av kalhyggen, ungskog och obefintlig mångfald. Samtidigt finns en tydlig uppfattning inom mycket av skogspolitiken och bland industrins företrädare att det här inte är ett problem – tvärtom! Den svenska skogsindustrin, med betoning på trakthyggesbruk (kalhyggen) och storskalighet, lyfts fram som något föredömligt inom det svenska hållbarhetsarbetet.
Intresset för skogen, och viljan att skydda den, växer dock. Men möjligheterna att skydda skogen, att arbeta för ett hållbart skogsbruk och ett rikt skogslandskap, kan ibland vara svåra att se och att lära sig själv.
Den här kursen ger deltagarna grundläggande kunskaper om hur den moderna skogsindustrin ser ut, dess aktörer och regelverk, och vilka möjligheter som finns att skydda skog och biologisk mångfald, med särskilt fokus på inventering av arter. Kursen diskuterar också frågor om naturens egenvärde och skogens djupare betydelser för människor.
På kursen kommer deltagare
- Att lära sig om hur det moderna skogsbruket går till, och skillnaderna mellan brukad skog och naturskog.
- Att praktiskt, på plats i skogen under exkursion, lära sig artinventering, med fokus på arter som anses extra skyddsvärda, exempelvis knärot och tjäder.
- Att lära sig användbara verktyg, som karttjänster, och hur man praktiskt rapporterar fynd.
- Att lära sig om regelverk och nyckelaktörer inom skogsfrågor.
- Att lära sig hur vi kan arbeta tillsammans för att bidra till ett hållbart skogslandskap, och olika organisationer som arbetar för detta.
- Diskutera frågor om skogens olika betydelser.
Syfte och mål med kursen
Syftet med kursen är att bidra till kunskap och i förlängningen ett större engagemang för ett mer hållbart skogslandskap och skogsbruk. Det innebär bland annat att skogen betraktas, inte bara som en råvarukälla för industrin, utan som en plats med många och varierande funktioner.
Kursens övergripande upplägg
Kursens föreläsningar och seminarier sker på distans via Zoom. Kursens exkursion, då vi lär oss om inventering på plats ute i skogen, äger rum i en skog i närheten av Uppsala.
Exkursionen är en heldag lördag 19 oktober. Föreläsningar och seminarier är vanligtvis på tisdagar/torsdagar, och alltid på kvällstid.
Litteratur och inlämningar
Under kursen kommer deltagarna att läsa och diskutera olika texter som hör samman med de olika kurstillfällena. Diskussionen sker delvis i samband med föreläsningar, men också i form av skriftliga inlämningar av egna reflektioner.
Antagningsvillkor
- Du ska fylla minst 18 det år som kursen börjar.
- Du ska ha tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna följa kursen.
- Du skall skriva ett presentationsbrev och motivation till varför du vill gå denna kurs.
- Du skall ha privat dator med internetuppkoppling samt kamera och mikrofon och ha grundläggande kunskaper i datoranvändning.
- När du blivit antagen, betalar du 200kr för administrationsavgifter för att bekräfta din plats.
- När kursen är avslutad och ifall du deltagit och fullföljt kursen till minst 80%, får du ett intyg.