Ekofeministisk sensommarträff

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Färnebo folkhögskola
Plats:
Österfärnebo - Gävleborgs län
Längd:
4 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 22 aug 2024 - 25 aug 2024

Plats för kursen: Uppsala

Kostnader: Kostnad för mat och logi: 2000:- kr. Varav tusen kronor betalas strax efter anmälan, utan ångerrätt. De resterande 1000:- betalas senast den 5 augusti.

Kontakt: Carmen Blanco Valer

E-post:
carmen.blanco.valer@farnebo.se

Vill du med hjälp av allas moder jord hämta kraft inför höstens vardag? Brinner du för fred, miljö- och klimaträttvisa och vill bidra till att förändra världen? 

Den tid vi nu lever i innebär press för livet på planeten och även för oss människor. Som individer och grupper lider vi av hoten mot miljö och klimat och se att människor drabbas av orättvisor och krig. För att bredda perspektiven och orka ta oss an utmaningarna, behöver vi förutom kunskap, information och argument, även bli stärkta med och av varandra. Vi behöver även  lära oss att lyssna på våra känslor och kroppar.

Ekofeminismen anser att för att kunna engagera oss i världen och försöka förändra den, behöver vi acceptera att vi är natur och därmed lyssna på vår kropp, lära känna och acceptera våra cykler. Därefter behöver vi stärka våra band till naturen runt om oss och lära mer om dess läkande krafter.  

Att ta hand om oss själva som empatiska och engagerade människor- själsligt, kroppsligt och emotionellt- ger oss kraft att omskapa världen. Därför organiserar vi denna sommarträff som blir en ekofeministisk mötesplats där vi lär om ekofeminism, delar med oss av våra reflektioner om samtiden och lär oss om naturens läkande kraft. Vi ger också våra kroppar glädje genom kroppsövningar och väcker vår kreativitet med hjälp av färg, form och textilier. Genom skratt och syskonskap samlar vi kraft för hösten.

Sommarträffen riktar sig till:

  • dig som reflekterar kring en mer hållbar och mer rättvis värld.
  • dig som vill väcka din kreativitet med hjälp av färg och textilier och uttrycka tankar och känslor som kan vara svåra att uttrycka med ord.
  • dig som vill lära mer om läkande örter, plocka dem och lära dig att använda dem.
  • dig som tillsammans med likasinnade vill glädja dig kroppsligt genom övningar och fridans.

Syftet med sommarträffen är att väcka din inspiration och lust för fortsatt lärande och för fortsatt arbete med att skapa ett mer hållbart och rättvist samhälle. 

 

Träffens upplägg:

Vi träffas på en kursgård nära Uppsala. Plats meddelas endast till de som anmäler sig men gården är omgiven av vacker natur och nära vatten.

Boendet sker i gemensamma sovsalar. Vi lagar vår mat själva, vilket bidrar till att hålla priserna nere så att träffen blir tillgänglig för flera. Matlagning och andra gemensamma aktiviteter hjälper oss även att knyta an till jordens gåvor och till varandra.

 

Vilka önskar vi träffa?

Vi utgår från att de som vill komma till sommarträffen är införstådda i alla människors lika värde oavsett ålder, ursprung, sexuell identitet och läggning. Vi förväntar oss att skapa en träff där det råder ömsesidig respekt och solidaritet, där vi är lyhörda för andras behov, liv och berättelser. För att kunna skapa en trygg miljö för alla ber vi om ett par referenser vid anmälan.  

Vi kommer att jobba med kropp och händer, så även om grundläggande kunskap i svenska är önskvärda välkomnar vi även nysvenskar som vill träna sina språkfärdigheter.

 

När är sommarträffen?

Vi börjar torsdagen den 22 augusti kl. 10:00 och slutar söndagen den 25 augusti efter lunch.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://farnebo.se/kurser/ekofeministisk-sommartraff/

När andra gör något för klimatet är det enklare att göra något själv

Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.

Läs hela artikeln

Färnebo folkhögskola

Färnebo folkhögskola är freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola. Vi är en mötesplats för människor som vill lära sig mer om globala frågor, rättvisa och förändring och vi arbetar utifrån mer än fyrtio års erfarenhet av folkbildning och lärande. Färnebo folkhögskola finns i Österfärnebo och Gävle. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Färnebo folkhögskola
Färnebovägen 874
811 74 Österfärnebo

Telefon: 0291-202 75
E-post: info@farnebo.se
Webbadress: http://www.farnebo.se/