Framtidslandet i Norr- resande kurs

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Färnebo folkhögskola
Plats:
Österfärnebo - Gävleborgs län
Längd:
< 1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
17 augusti

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 17 aug 2024 - 25 okt 2024

Kontakt: Lars Igeland

E-post:
lars.igeland@farnebo.se

Resande kurs för att studera den så kallade gröna industriomställningen.  Det blir två veckors intensiv studieresa 28 september – 13 oktober. Före och efter resan har vi träffar på distans.  

Vi studerar industriomställningen och besöker bl. a batterifabriken i Skellefteå och bygget av stålverket Green Steel i Boden. Vi möter forskare och andra som är engagerade i möjligheterna men också problemen med dessa stora investeringar. Hur grön är omställningen? 

Kursen reser också till Jokkmokk. Vi möter samer som kämpar emot en planerad gruva i Gállok, och studerar skogsplantager som hotar renskötseln. Vi deltar i arrangemang för en hållbar utveckling, och träffar bl. a samiska ungdomar som arbetar mot kolonialism med spoken word, musik och skrivande. 

Under kursen kommer vi att möta och samarbeta med olika rörelser för klimaträttvisa, hållbar utveckling och samiska rättigheter. Kursen kommer att arbeta aktivt med kreativt skrivande, podcast och sociala medier. 

Vi har föreläsare, gör studiebesök och skapar resan och lärandet tillsammans. Alla deltar i matlagning och delar av det praktiska genomförandet av studieresan. 

Kostnad: 4000 kronor inklusive studier, utflykter, gemensam mat och enkelt boende, i stugor, hemma hos aktiva och på vandrarhem. Kostnader för resor tillkommer. Vi lagar mat tillsammans. Om du önskar bo i enkelrum eller äta på restaurang kan du lägga till pengar för sådana utgifter. 

 

Litteratur:

Bl. a Framtidslandet av Sverker Sörlin, Norrsken av Arne Müller, Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba.   

 

Kursupplägg:

Kursen består av följande delar:   

 

  • Introduktion till de frågor och perspektiv kursen kommer hantera, som kolonialism, urfolksrätt, grön omställning och klimaträttvisa.   
  • Studieresa i Norrland och Sápmi där vi möter samer, forskare, politiker och aktivister.   
  • Lära oss att genom skrift, foto och podcast driva opinionsbildning.   
  • Projekt för att sprida kunskapen tiden på skolan har gett oss.   

Distansträffar 16 och 23 september, resa 28 sept-13 oktober, distansträffar 17 och 25 oktober  

 

Kostnader: 

Du betalar en administrativ avgift på 200 kr per termin, avgiften täcker försäkring, studiebesök och kopiering. Kostnad för resan 4000 kronor inklusive utflykter, gemensam mat och enkelt boende, i stugor, hemma hos aktiva och på vandrarhem. Kostnader för resor tillkommer. Vi lagar mat tillsammans. Om du önskar bo i enkelrum eller äta på restaurang kan du lägga till pengar för sådana utgifter. 

resandekursresande kurs

Till vem vänder sig kursen?   

Kursen riktar sig till dig som vill lära dig mer om rättvisefrågor och som vill hitta arbetssätt, kunskap, och inspiration. Det krävs ingen särskild förkunskap. Kursen passar både dig som aldrig tidigare varit engagerad och dig som vill hitta nya vägar i ditt engagemang. 

MedarrangörerKurser sker i samverkan med  Naturskyddsföreningen i Norr- och Västerbotten​ och Jåhkågasska sameby.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://farnebo.se/kurser/framtidslandet-i-norr/

När andra gör något för klimatet är det enklare att göra något själv

Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.

Läs hela artikeln

Färnebo folkhögskola

Färnebo folkhögskola är freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola. Vi är en mötesplats för människor som vill lära sig mer om globala frågor, rättvisa och förändring och vi arbetar utifrån mer än fyrtio års erfarenhet av folkbildning och lärande. Färnebo folkhögskola finns i Österfärnebo och Gävle. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Färnebo folkhögskola
Färnebovägen 874
811 74 Österfärnebo

Telefon: 0291-202 75
E-post: info@farnebo.se
Webbadress: http://www.farnebo.se/