Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.
I kursen kommer du lära dig både om lokalt arbete och möjligheter att ta debatten. Vi kommer med andra ord fokusera både på vad vi själva kan göra, och vad politiken borde göra. Du väljer vad du vill lära dig mest om, men du kommer få kunskap både om en mångfald möjligheter lokalt och verktyg att påverka lokalt, regionalt och nationellt.
Du får kunskap om hur du tillsammans med andra kan starta ett lokalt energiinitiativ eller stötta och utveckla ett som redan finns. Du får lära dig om olika slags energigemenskaper som arbetar med till exempel solel, energidelning eller olika åtgärder för att hushålla med energi i Sverige och internationellt.
Vi kommer också att diskutera hur en mer demokratisk energiomställning kan bidra till att få bort fossila och klimatförstörande bränslen ur industrin och transportsektorn. Hur landsbygden kan vinna på att äga lokal energi. Hur städer med hjälp av lokal energi och produktion, samt satsningar på cykling, samåkning och elektrifierade transporter kan bli både mer klimatvänliga och motståndskraftiga.
Andra teman i kursen är rätten till energi och hur vi kan knyta an till den europeiska energigemenskapsrörelsen för att förbättra villkoren för energiomställning i Sverige. Energiomställningen pågår redan, men den har under lång tid skett på ett obalanserat sätt, vilket exempelvis lett till vindkraftsmotstånd och ett demokratiskt underskott i omställningen. Stora bolag har getts företräde framför medborgare och samhällsägda och lokala företag. Vinsterna har hamnat i utlandsägda aktiebolag i stället för att de bidragit till att driva lokal utveckling på landsbygden och i stadsdelar.
Hur ser en rättvis omställning av energisystemet ut? I kursen lär du dig om hur detta kan ske både på nationellt och lokalt plan. Lokalt genom samarbete för att minska klyftorna i samhället som idag gör vissa till vinnare på energiomställningen och andra till förlorare. Nationellt genom en politik som sprider vinsten från ett förnybart och smartare energisystem till alla hörn av landet.
Kursupplägg:
Kursen är 9 veckor på deltid och utformad för att den som deltar ska kunna jobba eller studera något annat samtidigt.
I kursen använder vi bland annat med ett nytt studiematerial, Hållbar energi tillsammans – studiematerial om medborgardriven omställning och energigemenskaper. Vi arbetar också med artiklar, TV-inslag, poddar med mera.
Kursträffar kommer att främst ske digitalt, men det kommer även finnas tillfälle att ses fysiskt på de platser där det finns fler som deltar.
I kursen träffas vi en kväll i veckan. Då finns det tid för genomgångar och presentationer, men framförallt tid för samtal kring de frågeställningar, lokala frågor samt det studiematerial vi arbetat med mellan träffarna.
I tillägg till detta jobbar vi med projekt som fördjupar sig i olika utmaningar för energiomställningen. Projektgrupperna får jobba tillsammans med energigemenskapsrörelsen för att utveckla och stötta omställningsinitiativ. Vi för dialog och skriver kring olika uppgifter i kursens nätforum där fokus ligger på dialog, lärande och görande.
I första delen av kursen träffas vi en helg på skolan, under vilken det också finns möjlighet att delta i vissa delar på distans. I slutet av kursen finns också möjlighet att ses en helg på skolan.